Naslovna Featured Istaknuto NOVI PAZAR: Od sutra nove mere u borbi protiv kovida-19

NOVI PAZAR: Od sutra nove mere u borbi protiv kovida-19

novi-pazar:-od-sutra-nove-mere-u-borbi-protiv-kovida-19

NOVI PAZAR – Stručni operativni tim u Novom Pazaru sutra će doneti nove protivepidemiološke meri, saopšteno je nakon današnjeg štaba za vanredne situacije. Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna i nesigurna, ali i zabrinjavajuća, kažu epidemiolozi.

Od 34 uzorka danas su 4 novootkrivena slučaja. Povećan je broj onih koji se javljaju kovid ambulantama i zato situacija brine lekare, posebno, jer se ne poštuju epidemiološke mere. Doktor Šefadil Spahić direktor Zavoda za javno zdravlje pozvao je Novopazarce da ih se maksimalno pridržavaju.

„Videli smo kako smo prošli. Videli smo da ovaj virus traži žrtve. Imali smo ih puno. Ne mogu da verujem da pored svih mera koje preduzumamo pojedinci i dalje ne shvataju da treba da čuvaju svoje, i samim tim, i zdravlje drugih. Mi kao Zavod pratimo situaciju i preduzimaćemo odgovarajuće mere. Tražićemo da se više kontroliše poštovanje mera i kažnjavaju oni koji ih ne poštuju“, rekao je dr Spahić.

Na osnovu naredbe ministra zdravlja Sanitarna inspekcija prekinula je nekoliko veselja u Novom Pazaru tokom proteklog vikenda. Nepravilnosti su odmah sankcionisane. Gosti su napustili objekte. Sanitarna inspekcija bila je u 4 restorana.

„Mere koje se sprovode su u skladu sa zakonom. Reč je o zabrani korišćenja dela prostora gde su gosti. Rešenje se izriču odmah na licu mesta“, rekla je načelnica Sanitarne inspekcije Raškog okruga dr Ljiljana Milošević.

Ona kaže da su sanitarni inspektori na terenu, vrši preglede i podnose prijave i da se prethodnih dana preventivno razgvaralo sa ugostiteljima.

„Biće svi dani pokriveni, pa i vikendi, kontrolom sanitarne inspekcije. Preporučila bih građanima koji planiraju, da svoja veselja odlože za neko bolje vreme. Okupljanja sada nisu dozvoljena“, kazala je inspektorka

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da je pojačan inspekcijski nadzor, okružne Sanitarn inskecije iz Kraljeva, ali da će u narednom periodu biti angažovan i veliki broj komunaklnih inspektora.

„Gledamo da što spremniji dočekamo novi talas, koji nas sigurno neće zaobići. Apelujem na sve sugrađane da prate upustva Republičkog kriznog štaba, ali i Gradskog, jer je situacija ozbiljna. Apelujem na svakog pojedinca da svojim poštovanjem mera brine o svom zdravlju, ali i zdravlju drugihi. Mora se podignuti svest ljudi i o važnosti korišćenja maski. Samo zajedno možemo pobediti, preventivom. Novi Pazar je spreman, ali ako bude mnogo zaraženih ne znam koliko će izdržati zdravstveni sistem. Prošli put smo imali podršku sa strane, jer smo imali veliki problem, sada ga imaju svi“ “, rekao je gradonačelnik Biševac nakon sednice Gradskog kriznog štaba.

Kazne za nepoštovanje mera za pravna lica su milionske, podsećaju inspektori.

indeksonline.rs/rtvnp.rs

Exit mobile version