Novi Pazar: Medju hospitalizovanima 97 odsto nevakcinisanih

NOVI PAZAR – Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić rekao je danas da je od 185 hospitalizovanih pacijenata zaraženih korona virusom u zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru, samo šest vakcinisanih, sa blažom kliničkom slikom.

On je posle sednice Stručno operativnog tima novinarima rekao da je trenutno oko 2.000 pozitivnih osoba u tom gradu, od kojih je oko 90 odsto nevakcinisano.

“Zabrinjava nas što se mladi ne vakcinišu, pa apelujemo na njih da to urade, jer je to jedini izlaz iz ove situacije, drugog nemamo. Ne možemo da uvodimo restriktivne mere, jer bi to dovelo do toga da stane cela privreda grada, zato apelujemo na poštovanje protivepidemijskih mera i nošenje zaštitnih maski”, rekao je Spahić.

On je ponovio da je epidemiološka situacija “nestabilna, nesigurna i zabrinjavajuća”, te da je korona i dalje nepoznanica i za zdravstvene radnike koji se bave tom problematikom.

“Predložili smo vraćanje redara i dezo barijera, a na gradjane apelujemo i da odlože organizovanje slavlja i većeg okupljanja ljudi. Osim toga, verski lideri bi trebali da razmisle na koji način da organizuju verske obrede i da svi kao pojedinci damo sve od sebe da pomognemo u prevazilaženju ove situacije, u suprotnom nam je junski scenario neminovan”, rekao je Spahić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ponovo je apelovao na gradjane da se vakcinišu.

“Plašimo se povećanja broja novozaraženih, tako da smo danas razmatrali sve mogućnosti oko proširenja smeštajnih kapaciteta, jer trenutno imamo mesta za oko 400 pacijenata. Zdravstvena struka preporučuje odlaganje velikih skupova i veselja, za neko bolje epidemiološko vreme”, rekao je Biševac.

On je dodao da će članovi Štaba pratiti dalji razvoj situacije i shodno tome i preduzimati nove korake i uvodjenje mera.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO