Naslovna Sandžak Novi Pazar Novi Pazar : Lekari privatno rade bez dozvole

Novi Pazar : Lekari privatno rade bez dozvole

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru izjavio je da više od polovine medicinskog osoblja zaposlenog u toj ustanovi radi privatno, iako niko od njih nije zatražio dozvolu za to, niti ima ugovor o dopunskom radu što je po Zakonu obavezan.

On je na konferenciji za novinare rekao da se mora “napraviti rez” i da oni koji hoce da rade u državnoj bolnici, za ovakve plate, treba da rade, a ko hoće da radi privatno, ne može da radi i u jednoj i drugoj ustanovi.

“Država i zdravstvena inspekcija tolerišu lekarima da rade privatno. Dešava se da se pacijentu zakaže pregled za neki dan, ali doktor ne dođe, pa mu se pregled zakaže za tri meseca. Kako pacijent ne može da čeka, prinuđen je da ode privatno kod tog ili nekog drugog doktora”, istakao je Đerlek.

Direktor Bolnice je dodao i da u takvim situacijama on ne može ništa da uradi, već da je to u nadležnosti inspekcije ministarstva zdravlja “koja mora da bude rigorozna prema doktorima koji rade privatno i zanemaruju obaveze u bolnici”.

“Više od polovine medicinskog osoblja u Opštoj bolnici radi privatno, a Zakon nalaže da svi oni koji žele da rade privatno moraju da dobiju moju saglasnost. Međutim, niko od doktora mi se nije obratio molbom da radi u privatnoj praksi, niti iko od njih ima Ugovor o dopunskom radu, što je obavezan po Zakonu”, naglasio je Đerlek.

On je rekao i da brojne privatne ordinacije u Novom Pazaru rade bez dozvole, da se u njima obavljaju opasni medicinski zahvati, a da rezultati laboratorijskih nalaza često nisu tačni ili su štelovani.

“Kako bi pacijent bio zbrinut u našoj bolnici ili operisan na hirurškom odeljenju on mora imati urednu urinokulturu. Međutim, dešava se da pacijent, na nagovor pojedinih lekara koji žele da ostvare profit i što pre ga operišu, donese štelovanu urinokulturu iz privatne laboratorije. Ali, kad mi uradimo analize, vidimo da on ima infekciju kojom je mogao zaraziti druge pacijente ili optužiti bolnicu da je u njoj dobio infekciju”, kazao je Đerlek.

Đerlek je istakao i da je zbog toga zabranio prijem pacijenata sa rezultatima urinokulture iz privatnih laboratorija

Exit mobile version