Novi Pazar: Kulturni centar ustanovio nagradu “Ahmed Vali”, prvi laureat je Enes Halilović

Književnik Enes Halilović dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2015. godinu. Nagradu koja se dodjeljuje prvi put ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar za posebno ostvarenje u kulturi i umjetnosti.

Ona je priznaje koje se dodjeljuje umjetniku ili naučniku za visoke rezultate na polju kulture, umjetnosti i njihovog tumačenja, a samimtim i za afirmaciju grada Novog Pazara. Umjetnički savjet galerije MMC I žiri u sastavu, umjetnik Muriz Čoković, profesor Almira Suljević, istoričarka umjetnosti Jasmina Fortić, profesor Elijas Rebronja i direktor Kulturnog centra Husein Memić, donijeli su odluku da nagrada za 2015. godinu bude dodijeljena književniku Enesu Haliloviću.

Kako ističe urednica programa galerije MMC, Amra Hdožić Jejna, novoustavljena nagarada je od velike važnosti za afirmaciju umjetnosti grada, ali I da njen značaj prevazilazi državne okvire. Nagrada sadrži povelju i novčani iznos, a ime je dobila po Ahmedu Valiju jednom od najinteresantnijih pjesnika narativne ljubavne lirike u balkanskoj književnosti na osmanskom jeziku u drugoj polovini 16. vijeka. Djelo Ljepota i srce, ovog pjesnika rođenog u Novom Pazaru, ima preko sedam hiljada stihova i ubraja se među najduže narativne ljubavne poeme u književnosti na osmanskom jeziku.

izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO