Naslovna Featured Istaknuto NOVI PAZAR: Kome se javiti ukoliko imate siptome korona virusa?

NOVI PAZAR: Kome se javiti ukoliko imate siptome korona virusa?

novi-pazar:-kome-se-javiti-ukoliko-imate-siptome-korona-virusa?

NOVI PAZAR – ”Sa pojavom prvih simptoma koji ukazuju na akutnu respiratornu infekciju, (ukoliko pacijent dobije temperaturu, glavobolju, malaksalost, bol u grlu, otežano disanje i slično) potrebno je da se javi lekarima u Covid 1 ambulanti novopazarskog Doama zdravlja, gde će biti potpuno zbrnuti”, podseća doktorka Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje.

Ukoliko pacijent ima težu kliničku sliku, objašnjava doktorka Iković, upućuje se u kovid dva ambilantu, udaljenu nekoliko desetina metara od ambulante kovid 1, gde lekari infektolozi procenjuju da li je pacijent za hospitalizaciju. U poslednja 24 sata u kovid ambulanti 1 obavljeno je 377 pregleda, od tog broja 168 pacijenata lekarima se javilo prvi put.

Testiranje pacijenata sa simptomima korona virusa, brzim antigen testom vrši se u ambulanti kovid 1. Ukoliko je taj test negativan, radi se PCR koji se šalje Zavodu za javno zdravlje a potom u laboratoriju ”Vatreno oko” u Beogradu.

Doktorka Iković naglašava da se kontakti zaraženog ne testiraju, izuzev u slučaju pojave simptoma tokom izolacije. Koji kontakti idu u izolaciju procenjuje epidemiolog Zavoda za javno zdravlje. Kontakti koji su vakcinisani i kojima je prošlo 14 dana od revakcinacije, ne idu u izolaciju, kao ni oni koji su prebolovali koronu, a da nije prošlo više od 6 meseci. U Zavodu za javno zdravlje radi se isključivo komercijalno testiranje, za one koji to rade na lični zahtev i za potrebe putovanja, a na raspolaganju su tri vrste testa, serološki iz kapi krivi, brzi antigenski i PCR test.

indeksonline.rs

Exit mobile version