Novi Pazar jedan od rekordera po krađi struje u Srbiji

1221

Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru u vanrednoj akciji kontrole otkrivena je krađa struje u vrednosti od 50 miliona dinara, a procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje za oko 60 miliona evra, prenosi agencija FoNet. Najviše gubitaka zbog krađe struje ima Niš, do 30 odsto.

Vanredna kontola je otkrila da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije to rade privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i čitavih poslovnih zgrada.

„Očekujemo da će akcija dati rezultate i da ćemo tim aktivnostima dodatno uticati na smanjenje gubitaka, što je prioritet distribucije u budućnosti“, rekao je za FoNet direktor ogranka „EPS Distribucija“ iz Loznice Aleksandar Marković.

Ko bude uhvaćen u krađi ostaje bez brojila i merno mesto se demontira. Kako bi se ponovo dobila struja nije dovoljno samo platiti račune i kaznu, već većina mora ponovo da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.

izvor: jugmedia.rs