NOVI PAZAR: Interno odeljenje prelazi u Covid sistem

NOVI PAZAR – Na Infektivnom odeljenju u Novom Pazaru na lečenju se nalazi 30 pacijenata. Reč je o ozbiljnim pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Od sutra će i Interno odeljenje biti pretvoreno u covid bolnicu, koje će biti osposobljeno da u skladu sa potrebama prima pacijente zaražene korona virusom.

Od 30 pacijenta na Infektivnom odeljenju 20 je iz Raške, devet iz Novog Pazara i jedno iz Tutina. Direktor Opšte bolnice dr Meho Mahmutović je sa saradnicima I odeljenskim lekarima napravio veliku vizitu, gde su obišli sve pacijente na Infetktivnom odeljenju, medicinske teničare I lekare sa kojima su razgovarali o trenutnoj situaciji sa korona virusom u Novom Pazaru I stanju bolesnika. Nakon sagledavanja trenutne situacije sačinjen je plan prema kome od sutra Interno odeljenje postaje deo covid zone novopazaraske Opšte bolnice.

„Svi pacijenti, koji se nalaze na Infektivnom odeljenju su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, reč je o ozbiljnim pacijentima. U respiratornoj jedinici su dva pacijenta na respiratoru, 4 pacijenta na high-flow aparatu. Nakon vizite sa rukovodstvom Infektivnog odeljenja i mojim saradnicima dogovorili smo da već od sutra aktiviramo i interno odeljenje, gde će biti veća respiratorna jedinica i gde će se svi kapaciteti obezbediti za kovid pacijente. Lekari i osoblje sa Internog odeljenja prelaze u zgradu starog grudnog odeljenja, a pulmolozi i ostali stručni medicinski radnici i internisti formiraće tim i raditi na internom odeljenju, gde će primati pacijente, koji budu za prijem već od sutra posle podne“, rekao je Mahmutović.

Upravnik Opšte bolnice dr Alan Kurpejović kaže da je pretvaranje Internog odeljenja u covid zonu samo blagovremena relaksacija, te dodao da postoji još posteljnih kapaciteta na proširenom Infektivnom odeljenju i u malom respiratornom centru.

„Naša predviđanja su da će u naredni dan ili dva pristizati više pacijenata, da će broj otpusta biti manji, nego broj prijema. Pretvaranje Internog odeljenja u covid zonu nije ishitren niti paničan potez, nego blagovremena relaksacija. Ona je bitna što zbog pacijenata njihovog komoditeta i kvaliteta lečenja, a i zbog personala koji radi tu, lekara, sestara i tehničkog osoblja da usluga bude bolja i lečenje kvalitetnije, a da se kolege ne iscrpljuju. Mislim ovo jeste ozbiljna situacija, ali smo se mi spremali i ranije I sprmeni smo. Očekivali smo da će talas biti jači da će ovo trajati malo duže vremena i bili smo u pravu. Prema potrebama ćemo i kapacitete širiti, tehničko osoblje, veći broj lekara i sestara svih koji su potrebni u ovom procesu će biti prema datoj situaciji angažovani. Naša procena je da je bolje da imamo dva odeljenja i relaksiranu situaciju, nego jedno odeljenje potpuno puno, a drugo koje čeka dalje proširenje“, rekao je Kurpejović.

Mahmutović je podsetio građane da je covid ozbiljna bolest koje se moramo čuvati, a za sada je jedina zaštita poštovanje propisanih mera za suzbijanje epidemije korona virusa.

indeksonline.rs/rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO