Novi Pazar, Dorćol i Kraljevo najzagađeniji u Srbiji! Evo i zbog čega je to tako

NOVI PAZAR – Beograd je prethodnih nedelja u više navrata, prema nekim merenjima, bio među najzagađenijim gradovima u svetu. Teško se disalo i u Novom Pazaru, Užicu, Nišu, Smederevu i Kraljevu. Stručnjaci kažu da u Srbiji više od 6.000 ljudi godišnje umre zbog zagađenja vazduha, a najodgovorniji krivci za to su individualna ložišta, kojih samo u prestonici ima preko 150.000, termoelektrane koje emituju sumpor-dioksid, kao i stari automobili, kojih je iz godine u godinu sve više, naročito u gradovima!

Novopazarci i Beograđani, naročito oni na Dorćolu, po klasifikaciji Er vižuala, popularne mobilne aplikacije, juče su udisali vazduh obojen ljubičastom bojom, koja opisuje indekse zagađenja veće od 200 i označava da je vazduh „opasan po zdravlje“.

Tihomir Popović, stručnjak za kvalitet vazduha, kaže za Kurir da je u Srbiji uobičajeno da se u sezoni grejanja poveća koncentracija zagađujućih materija.

– Same koncentracije nisu bitno veće ni manje nego prethodnih zima. Zagađenje će biti jače ili slabije izraženo u zavisnosti od vremenske situacije, odnosno da li je vreme stabilno ili ima vetra – objašnjava Popović i dodaje da kriterijumi po kojima Er vižual interpretira naše podatke nisu dovoljno poznati i pouzdani.

– Zagađenje svakako postoji, a ono je u najvećoj meri posledica individualnih ložišta i kotlarnica. Sama činjenica da koncentracije zagađenja rapidno rastu kada počne grejna sezona i opadaju po njenom završetku, ukazuju na glavni izvor problema. Prema podacima dimničara, samo na području Beograda ima između 130.000 do 150.000 dimnjaka, a taj broj je možda i veći. Na to treba dodati doprinos saobraćaja, energetike, termoelektrana… – kaže Popović i dodaje da je velika koncentracija zagađenja u Valjevu i Užicu posledica toga što su u kotlinama, gde nema izražene cirkulacije vazduha, dok je Bor prvenstveno zagađen zbog sumpor-diokisda koji izlazi iz topionica, a Smederevo zbog rada železare.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u ponedeljak za TV Pink da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova, kao i da je problem zagađenja vazduha višedecenijski:

– Sve probleme rešavamo, uključujući i ovaj. Postavili smo kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“, što je investicija od 187 miliona evra. Postrojenje za odsumporavanje u Bloku A je već u toku, biće gotovo do početka 2023. „Kostolac“ smo završili. To su sve skupe investicije, od preko 600 miliona evra.

Najzagađeniji gradovi Novi Pazar Beograd, Dorćol Kraljevo Užice Smederevo Niš Šta može izazvati Pogoršanje hroničnih respiratornih bolesti Hroničnu opstruktivnu bolest pluća Razvoj karcinoma pluća Iritaciju kože i očiju Blokiranje arterija i rizik od moždanog udara Bolesti srca i srčani udar Alchajmerovu bolest kurir.rs/indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO