Novi Pazar dobija novu poštansku markicu

Novi Pazar – Prvi put u istoriji Novog Pazara pojaviće se ptt markica sa motivima Gimnazije na svim šalterima širom Srbije. Poštanska markica je dobijena u čast 100 godina postojanja novopazarske Gimnazije.

PTT-GIMNAZIJA

 

Poštanska marka je način evidentiranja i plaćanja poštanskih usluga. Koverte ili razglednice obično sadrže mali pravougaonik na koji se marke zalepljuju. Poštanska marka potvrđuje da je pošiljalac pisma platio u potpunosti ili delimično cenu poštanske usluge. Korišćenje poštanskih maraka je najrašireniji način plaćanja poštanskih usluga.

Poštanska marka “Three-Skilling Yellow”, izdata 1855. godine u Švedskoj, mogla bi postići cenu od 5 miliona funti na aukciji koja se održava u Ženevi. Markica je izuzetno retka jer je greškom isprintana u žutoj boji iako je trebala biti zelena.

Do danas je preživela samo zahvaljujući 14-godišnjem švedskom dečaku koji ju je spasio iz bakine kante za smeće 1885. godine i prodao za samo sedam kruna. Markica je od tada promenila mnoge vlasnike i kod svake prodaje postigla rekordnu cenu. Poslednji put prodana je 1996. godine anonimnom kupcu za 2,8 miliona švicarskih franaka.

Nadamo se da će novopazarska markica živeti dugo godina i koristiti za dobre vesti.

 

Sve čestitke novopazarskoj Gimnaziji koja sigurno piše lepu istoriju našeg grada.

 

Sandžakhaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO