Ministarstvo zaštite životne obezbedilo je 3.225 kanti i 2.940 kontejnera za sakupljanje i reciklažu otpada, koji će biti dodeljeni javno-komunalnim preduzećima u 34 grada i opštine.

To će doprineti da lokalne samouprave, koje su na javnom pozivu prijavile potrebu za ovom opremom, budu čistije i uređenije, saopšteno je iz Ministarstva zaštite zivotne sredine.

Vranje je prvi grad u koji je juče stigla potrebna oprema, a novi kontejneri i kante će u narednom periodu biti dostavljeni i Beloj Crkvi, Arilju, Prijepolju, Boljevcu, Novom Pazaru, Gornjem Milanovcu, Žitištu, Novoj Varoši, Bosilegradu, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Kneževcu, Priboju, Požarevcu, Staroj Pazovi, Valjevu, Kraljevu, Kniću, Loznici, Negotinu, Sjenici, Topoli, Somboru, Žitorađi, Bujanovcu, Smederevu, Srbobranu, Irigu, Kikindi, Nišu, Brusu i Temerinu.

Od resornog ministarstva opštine Sremska Mitrovica, Irig i Novi Kneževaceko dobili su i čistilice koje, pored čišćenja, služe za dezinfekciju javnih površina, a mogu se koristiti i za održavanje manjih površina, poput trotoara i dečjih igrališta.

Moderne čistilice će olakšati posao komunalnim preduzećima i doprineti da javni prostori koje građani koriste budu čistiji, te je planirano da čistilice dobiju još nekoliko gradova i opština, poručuju iz ministarstva.

Kako je navedeno, ministarstvo će nastaviti da pruža podršku lokalnim samoupravama u obezbeđivanju opreme za sakupljanje, reciklažu i što adekvatnije upravljanje otpadom.

Tanjug

Podeli