Novi Pazar dobija komunalnu policiju

NOVI PAZAR – Skupština Novog Pazara razmatraće na sutrašnjoj sednici odluku o formiranju Komunalne policije koja će delovati kao posebna organizaciona jedinica lokalne samouprave, saznaje radio Sto plus.

Policija će imati zadatak da održava komunalni red, sprečava bespravno zauzeće javnih površina, nepropisno parkiranje, kontroliše održavanje čistoće, suzbija nelegalno obavljanje delatnosti, nadzire javni prevoz, štiti životnu sredinu i kulturna dobra, ali i obavlja druge poslove u skladu sa zakonom.

Komunalni policajci imaće ovlašćenja da one koji krše zakon ili propise upozore, legitimišu, zaustave i pretresu, privremeno oduzmu predmete, ali i da vrše audio i video snimanje, upotrebljavaju sredstva prinude i fizičke snage pomoću palice, sredstava za vezivanje ili raspršivača sa nadražujućim dejstvom.

Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta u lokalnoj samoupravi Novog Pazara predvidjeno je da Odeljenje komunalne policije ima načelnika i 15 policajaca.

U Gradskoj upravi je rečeno da će konkurs za izbor kandidata biti raspisan ubrzo nakon usvajanja odluke u Skupštini, a da će posle toga biti upućeni na obuku u Centar za obuku policije u Sremskoj Kamenici.

Planovi o formiranju komunalne policije, kako se tada zvala, u Novom Pazaru pojavili su se još 2010. godine. Konkurs za odabir kandidata bio je raspisan 2011. godine, ali je poništen zbog toga što je obuka otkazana.

Drugi konkurs raspisan je u aprilu 2012. godine, ali ni nakon njega kandidati nisu otišli na predvidjenu tromesečnu obuku, navodno, jer Ministarstvo finansija nije dalo dozvolu za njeno formiranje.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO