Novi Pazar: Bošnjaci i Srbi nerado međusobno pričaju o osetljivim temama

NOVI PAZAR – Bošnjaci i Srbi u Novom Pazaru, pa iako bili dobri prijatelji, nerado međusobno razgovaraju o problemima koji tište njih i pripadnike njihovog naroda u ovom gradu, slažu se mladi i dobri poznavaoci društvenih dešavanja na ovim prostorima.

Studentkinja Marija Tešević kaže da su teme o diskriminaciji, ugroženosti i problemima Srba ili Bošnjaka u njenom društvu uglavnom “tabu” (zabranjene), iako svi imaju svoje mišljenje o tome.

Retko pričamo o tome, plašeći se da ne budemo pogrešno shvaćeni i da ne podižemo netrpeljivost. Iskreno, mislim da kada bismo otvoreno razgovarali o svemu, manje bi nelagodnosti bilo i ta netrpeljivost, koja se definitivno oseća, ne bi pretila da eskalira”, rekla je ona.

Ova devojka dodaje da se dešavalo da se tokom razgovora otvori i ta tema, da svako za sebe i svoje sunarodnike misli da su ugroženiji od drugih, kao i da veruje da su takva shvatanja nametnuta od starijih generacija.

Nadam se da će se sa svakom narednom, novom generacijom, to menjati na bolje”, poručila je Marija.

Student Rafet Nikšić ističe da se “analiziranjem stanja zajednice” lako mogu uočiti latentni, ali i vidljivi problemi kojih su žitelji Novog Pazara taoci decenijama, a da “zajednica nema snage da ih reši već ih godinama gura pod tepih”.
On dodaje da su svi u Novom Pazaru svesni devastirane situacije i neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka prilikom zapošljavanja u državnim organima, ali i sve većeg odseljavanja Srba.

Problem je i ‘uvoženje’ Srba iz drugih gradova da obavljaju određene funkcije u našem gradu, a da se pritom Bošnjacima i Srbima iz Novog Pazara uskraćuje mogućnost da se ostvarimo u svom gradu iako smo podjednako kvalitetni za obavljanje tih poslova”, izjavio je Rafet.

On je dodao da su za dobrobit lokalne zajednice veoma važni povratak poverenja u državne institucije, borba protiv diskriminacije, ekonomski i socijalni aspekt.

Moram da istaknem da je preko potrebno da se Srbi aktivno uključe u politički život Novog Pazara, jer smatram da smo mi ti koji smo odgovorni za stanje u našem gradu i da smo mi ti koji treba da rešimo ove probleme, za dobrobit naše zajednice i stvaranje harmonije za buduća pokolenja koja će živeti u ovom multikulturalnom gradu”, poručio je Rafet.

Marketing stručnjak i član poznatog novopazarskog benda “Gospođo, bate!” Vlade Profilović smatra da su odnosi između Srba i Bošnjaka višeslojni, “od iskrenih i prijateljskih do licemenih i sa animozitetom”.
U njegovom društvu, dodaje, nema zabranjenih tema, a otvoreni razgovori o nezgodnim i osetljivim temama, često i sa raspravama, su bitne i učvršćuju međusobne odnose i prijateljstvo.

Ono što je problematično u odnosu Srba i Bošnjaka je segregacija i to ona ispod žita. Javna komunikacija je sva upeglana i na prvi pogled sasvim normalna, ali se ispod te našminkane stvarnosti nalazi ružna realnost. Siguran sam da to ne vodi u dobrom pravcu. Malo više iskrenosti, poštenja i truda u narednom periodu nam je potrebno”, istakao je Profilović.

Pravnik i dobar poznavalac prilika u Novom Pazaru Džengis Buljukbaš smatra da je dobra stvar što su Bošnjaci i Srbi, iako često podeljeni u etničko čistim delovima grada, svesni prisutnosti drugog i drugačijeg, da žive i rade zajedno i da su često vaspitani da poštuju komšije druge vere i nacije.

Uprkos razlikama, zbog svega što smo zajedno preživeli, sačuvali mir i nismo podlegli pritiscima u teškim ratnim vremenima pokazali smo da možemo mnogo i da jesmo primer tolerancije. Međutim, još uvek nisam siguran šta mislimo jedni o drugima kada se povučemo u jednoetničke ugostiteljske radnje na Deževskom putu ili Hadžetu”, pita se Buljukbaš.

On naglašava da je za političku i socijalnu klimu, koja nije nimalo “ružičasta”, u Novom Pazaru najodgovornija država Srbija i da se neke stvari, poput ravnomernog zapošljavanja, ne menjaju ni posle 50 godina.

Ako su u pitanju stručna lica, nebitno je koje su vere i nacije i da li su iz Bajine Bašte, Beograda ili Zrenjanina, ali država mora da nađe način da najboljim pojedincima iz bošnjačkog korpusa pronađe mesto u tim ustanovama. Ovako se daje vetar u leđa onima koji govore da je jedina želja države da Bošnjake gurne u drugi plan, a srpsku manjinu pozicionira kao odlučujući faktor”, rekao je Buljukbaš.

On navodi da je sve primetnije da se mladi Bošnjaci “okreću ka Bosni i Turskoj kao majci” i da u “zabrinjavajućem delu populacije” ne postoji emotivna povezanost sa Srbijom što, mišljenja je Buljukbaš, stvara dodatni razdor sa Srbima.

Sa druge strane, ponašanje Srba je orijentisano tako da jedva i spominju Novi Pazar kao grad u kojem žive, te ćete naći veliki broj udruženja, organizacija i sportskih klubova koji forsiraju pojam Ras umesto Novi Pazar. Jedna velika državna akcija nazvana je ‘Podignimo Stupove u Rasu’, a ne u Novom Pazaru. To je veoma duboka poruka”, smatra on.

Buljukbaš sumnja u međusobnu iskrenost u odnosu prema problemima sa kojima se suočavaju svi žitelji Novog Pazara koji su, kako je istakao, decenijama ostavljeni sami sebi, bez infrastrukture, ozbiljnih puteva, pruge.

Nisam čuo da se o tome priča u srpskim krugovima ili da je pokrenuta bilo kakva inicijativa, pa to navodi na zaključak da se Srbi izjednačavaju sa državom i opravdavaju svaki odnos države prema narodu koji ovde živi, da je jednoj strani sve super, da ima posla, da se lepo živi, a druga strana živi siromašno, da nema posla i da je u problemima do guše. Faktički nije tako, svi koji ovde živimo delimo i dobro i loše”, dodao je Buljukbaš.

Ono što je, smatra Buljkbaš, zajedničko za oba naroda je da su privrženi stranačkom, a ne građanskom udruživanju, što je osobenost površnih i siromašnih naroda.

Naša bolja i svetlija budućnost je moguća samo ako velika većina izbori sopstvenu slobodu, ako ojačamo svakog građanina, stanemo na stranu pravde i borimo se za građansko, a ne stranačko društvo i da onda kada prodajemo svoju kožu to uradimo po najboljoj ceni. Postali smo ravnodušni, moramo da vratimo dostojanstvo svakom čoveku i da nateramo državu da bude garant svakom građaninu da će imati fer i jednake šanse”, zaključio je Buljukbaš.


Tekst je deo projekta „Sličnosti nas spajaju, a razlike ne razdvajaju“, koji realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO