Novi Pazar bez bozajni od poplava

Kiša koja danima pada jakim intenzitetom dovela je do povećanja nivoa vodostaja reka Raške, Jošanice i Trnavice. Voda je svoj maksimum dostigla tokom noći kada je padala jaka kiša. Na svu sreću voda se nije izlila iz korita.

Na osnovu Opšteg plana za odbranu od poplava i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu, proglašena je  vanredna odbrana od poplava na rekama Ibar, Raška, Jošanica i Vidrenjak, na Vodnoj jedinici „IBAR — KRALjEVO, NOVI PAZAR”, u slivu reke Zapadne Morave, a usled dugotrajne kiše i naglog porasta vodostaja kao i upozorenja RHMZ-a: “23. juna ujutru se obilnije padavnne očekuju na zapadu Srbije i u toku dana u centralnim i južnim predelima.”

Podsetimo: Zahvaljujući finansijskoj podršci Svetske banke i Javnog Vodovodnog Preduzeća “Srbjavode”, omogućena je sanacija rečnih korita na rekama u gradskim i prigradskim područijima Novog Pazara.Vrednost  projekta bila je 2 miliona eura a kao  kranji cilj je imala da preventivno delovanje doprinese zaštiti od poplava u priobalnim naseljima.

U okviru programa Progres grad Novi Pazar uzgradio je i nekoliko brana na rekama, koje su nekoliko puta do sada spasile ovaj grad od poplava.

U poplavama tokom prethodnih godina, naročito onim 2011. i 2014. građani koji žive  u neposrednoj blizini reka suočili su se sa ogromnim problemima, a nekima od njih voda je tada uništila sve što su imali. Neposredna blizina industrijske zone reci Raški, uzrok je materijalnoj šteti sa kojom su se u minulom periodu suočili i mnogi privrednici.

Korićenje reka u Novom Pazaru deo je projekta od čak 300 miliona eura podrške Svetake banke Republici Srbiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO