Naslovna Featured Istaknuto Novi Pazar: 11. jul – Dan sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima...

Novi Pazar: 11. jul – Dan sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

U Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka svake godine 11. jul dočeka se sa posebnim emocijama, tugom i dovama za milost šehidima i porukama “Da se više nikada i nikome ne dogodi genocid”.

11.jul u Novom Pazaru godinama unazad protiče i kao Dan žalosti, a na osnovu odluke Skupštine Novog Pazara iz 2015. da se na teritoriji Grada 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Odbornici Skupštine Novog Pazara su prije šest godina usvojili „odluku o osudi genocida u Srebrenici i proglašenjem 11.jula Danom sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici“.

Ta odluka poštuje se svake godine i dan protekne bez kršenja, u tišini, dovama, a u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima nema muzičkih događaja.

Donoseći ovu odluku prije šest godina, Skupština Novog Pazara istakla je značaj suočavanja sa prošlošću kao osnovni preduslov za jačanje mira, stabilnosti i pomirenja među narodima, istaknuto je tada.

Podsjetimo, U Novom Pazaru 2018. godine otvoren je plato u centru grada, nazvan po predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

Plato su tada zajedno otvorili prvi čovjek Novog Pazara, Nihat Biševac i predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana sa cvijetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. jul.

Novi Pazar je na dan ukopa rahmetli Hatidži Mehmedović ukazao poslednju počast. Naime, na više lokacija u Novom Pazaru tog dana istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida”.

Nakon tog događaja u nekoliko navrata gošće Novog Pazara bile su upravo majke Srebrenice, koje su ovaj grad isticale kao svoju drugu kuću i domovinu.

Svake godine dženazi u potočarima prisustvuje delegacija grada Novog Pazara, ali i mnogi Novopazarci koji organizovanim i besplatnim odlascima putuju do Srebrenice kako bi proučili dovu i klanjali dženazu šehidima Srebrenice.

Nedavno je Gradako vijeće Novog Pazara donijelo odluku da se sredstvima iz budžeta podrži projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima.

Autor: Aleksandar Nićiforović

Foto: Kulturni centar Novi Pazar

Exit mobile version