Novi granični prelaz između Srbije i Bugarske

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov izjavio je da se intenziviraju napori da se u selu Petačinci napravi novi granični prelaz između Srbije i Bugarske, koji će imat veliki značaj za lokalnu ekonomiju.

On je rekao da će ovaj prelaz, za koji je već gotov urbanistički plan, rasteretiti jedan od najprometnijih graničnih prelaza u zemlji – Gradinu, posebno tokom letnjih meseci, a znatno će olakšao priliv turista iz susedne Bugarske, koji masovno posećuju ovaj kraj, obilaze verske objekte, restorane…

“Jako je važan taj prelaz, on je zamišljen da bude malogranični, dakle samo za putnički saobraćaj, ne i za teretni. Jako je bitan zato što, baš u ovo vreme kada je ovaj kraj najlepši i najprivlačniji turistima, u proleće i leto, mi imamo začepljenje na Gradini, pa turisti iz Bugarske ne dolaze, a to je važan turistički potencijal jer imamo dvomilionski grad – Sofiju, na pedeset kilometara”, rekao je Dimitrov.

Po njegovim rečima, prilikom skorašnje posete predsednika Aleksandra Vučića ovom regionu dogovoreno je da se sa celim projektom krene intenzivnije u realizaciju.

“Mi smo još 2014. godine završili plan detaljne regulacije i urbanistički projekat, ostalo je da komisija koju je oformila Vlada Srbije da neke svoje uslove za prelaz. Posle posete predsednika Vučića ovom kraju dogovoreno je da sve to krene i mi smo već dobili od Ministarstva spoljnih poslova dopis da krenemo dalje u planiranje tog graničnog prelaza”, kazao je Dimitrov.

Tokom letnjih gužvi na Gradini, saobraćaj se na tom prelazu odvija veoma otežano a ovog leta dešavalo se da dužina kolona koje se formiraju pređe i 10 kilometara, čime se ne samo usporava saobraćaj na veoma važnom putnom koridoru već i umanjuje bezbednost učesnika u saobraćaju.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Vikipedija

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO