Nove knjige edicije SENT

Novi Pazar – Na pres konferenciji za novinare predstavljeno je 36. izdanje časopisa za književnost, umetnost i kulturu „SENT“, koje izlazi već 11 god u Novom Pazaru u izdanju Nevladine organizacije „Građanski forum“, a koju finansira Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije.

Osnivač i glavni urednik Enes Halilović, takođe je predstavio i pet novih knjiga koje su u ediciji SENT i koja sada broji 19 naslova.

Osnivač i glavni urednik 36. broj književnog časopisa „SENT“ Enes Halilović istakao je da ovo izdanje sadrži tekstove i pesme 60 eminentnih autora iz svih Balkanskih zemalja i celog svet. Kako kaže, nastavlja se tradicija otvorenosti za sve generacije, narode, poetike i sve jezike. On takođe ističe da je književni časopis Sent izdanje koje se nalazi na prvom mestu u Srbiji, kad je književna periodika u pitanju. Takođe je predstvio i pet novih knjiga u ediciji Sent.

„To je Sonja Šljivić knjiga „Iskazi“. Sonja je inače devojka iz Raške koja je završila književnost u Beogradu. Tu je i Ilhan Pačariz iz Prijepolje veoma talentovani autor sa knjigom „Oniričke pesme“, Birsena Džanković iz Novog Pazara koja je objavila knjigu „Nefs i ruh“, Selma Hasanović sa studijom o „Hasanaginici“ koja se zove „Na početku bijaše stid“, to je proširena verzija njenog master rada koji je bio najbolji master rad u Srbiji iz oblasti nauke o književnosti i peta knjiga je knjiga Dragana Markovića iz Krupnja „24““, istakao je Halilović.

Autori knjiga „Nefs i ruh“ koja sadrži oko 30. pesama koje su sve usko povezane sa naslovom i „Na početku bijaše stid“ knjiga koja je prošireni master rad o Hasanaginici, kazali su nekoliko reči o svojim prvim knjigama edicije Sent.

„Samim tim što knjiga nosi naslov „Nefs i ruh“ odnosi se konkretno na ljudsku dušu, odnosno na dijelove ljudske duše. „Nefs“ je negativna strana duše, i to opet zavisi od toga kako se čovek postavi prema ovoj strani duše. Ukoliko njegov stav bude ispravniji upravo taj „nefs“ može da mu posluži kao vetar u leđa. Dok je druga strana ljudke duše „ruh“ oličenje apsolutne čistoće i bezgrešnosti“, kazala je Birsena Džanković.

„“Na početku bijše stid“ je moja prva knjiga nastala na osnovama mog master rada koji se bavi komparativnom analizom balade „Hasanaginica“ i istoimenih dramskih tekstova. Dodaću i da se u budućnosti želim baviti kniževnom kritikom“, rekla je Selma Hasanović.

Enes Halilović je dodao da će sva izdanja koja su predstavljena biti promovisana tokom maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu kao i u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru. Takođe je istakao da će Kulturni centar u Novom Pazaru finansirati poštansku distribuciju ovog časopisa.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO