Naslovna Sandžak Prijepolje Nova vlast je obećavala u više navrata da će rješiti stari problem...

Nova vlast je obećavala u više navrata da će rješiti stari problem deponije u Prijepolju, ali sve je ostalo na obećanju STANJE JE ALARMANTNO!!!

Prijepolje na samom ulasku u grad pored magistralnog puta ka Crnoj Gori ima ekološku bombu, nesanitarnu deponiju Stanjevine, koja je već 18 godina određena kao privremena lokacija za odlaganje smeća.

Kako izgleda život pored deponije najbolje znaju Prijepoljci iz naselja Zalug kojima je to svakodnevica.

“Smrad je nesnošljiv, toliko je otrovnih gasova i mirisa. Odlaže se i životnjski otpad. Ovde uvječe ne može da se spava, ne mogu prozori da se otvore, niti veš da suši”, priča jedan meštanin.

Druga mještanka koja živi preko puta deponije kaže da često ne može da diše od smrada i gasova, koji je guše, pa mora da izlazi napolje sa krpom preko usta.

Žale se i da im godinama obećavaju da će premestiti deponiju, ali da je situacija samo sve gora.

Da je situacija alarmantna slažu se i prijepoljski komunalci.

“Deponujemo dnevno 35 tona komunalnog otpada I kapaciteti su već odavno popunjeni. Izašli smo iz svih okvira i samo deponujemo smeće uvis. Pitanje je dana kada ćemo potrošiti i taj prostor”, kaže za N1 direktor JKP Lim iz Prijepolja Enis Memišahović.

Mještani su više puta pisali peticije, blokirali deponiju, u nadi da će stati na put smeću koje ih truje decenijama, a Lim u plavnim godinama nosi svojim tokom.

“Rukovodioci FIDECA pri jednom istraživabnju su ustanovili da je jedne godine Potpećkim jezerom plutalo 60.000 kubnih otpada, a ako znamo da 40 odsto otpada potone, ovo je u potpunosti kontaminirana obala”, priča za N1 Goran Reković iz ekološkog Udruženja građana Primus.

Exit mobile version