Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

“Nova vlada najkasnije do 1. maja”

Beograd — Predsednik SDPS Rasim Ljajić izjavio da bi najkasnije do 1. maja trebalo da bude formirana nova vlada i da se odmah potom nastavi rad na reformama.

To, kako je rekao, uključuje smanjenje troškova, državne administracije i pojednostavljenju različitih procedura kako bi se omogućila i podstakla veća ulaganja.

“Moramo da formiramo vladu najkasnije do 1. maja, ne smemo da dozvolimo da nam cela godina propadne, nemamo vremena i moramo da radimo inače će cela godina biti izgubljena”, rekao je Ljajić gostujući na RTV Pink.

On je naveo da dug period predizborne kampanje, održavanja izbora i formiranja vlade “nije dobra klima za investicije i da se taj period mora skratiti”.

Nakon toga, kako je kazao, mora se raditi pre svega, na smanjenju troškova države i povećanju efikasnosti, nastaviti sa “stezanjem kaiša”, ali i raditi na pojednostavljenju različitih procedura.

Ljajić je ocenio da građani imaju sve manje energije i nade, a da stranke u kampanji pokušavaju da im stvore perspektivu.

“Stranke imaju i manje novca, narod je izmučen i teško je organizovati veće skupove”, rekao je on.

Predstojeći period, kako je rekao biće jako težak.

“Realno je da će biti jako teško, i muka čeka svakog ko preuzme odgovornost u zemlji. To je realnost s kojom moramo da se suočimo”, rekao je Ljajić.

Upitan za penzije, Lajić je naveo da su mnogi međunarodni stručnjaci i MMF savetovali da bi se smanjio budžetski deficit da se mora zahvatiti od penzija jer iz budžeta Srbije 27 odsto odlazi za isplatu penzija.

“Ne može se smanjiti deficit ako tu nešto ne uradite”, naveo je on dodajući da je to ipak nepravedno prema ljudima koji su to zaradili.

“Da bi održali penzioni fond i učinili ga ekonomski održivim morate imati tri zaposlena na jednog penzionera, a sada je odnos jedan prema jedan”, rekao je Ljajić.

Pažnju u narednom periodu treba usmeriti na reforme koje bi omogućile da privreda bude održiva, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih ljudi.

On je ukazao da je dosadašnja vlada postigla značajne pomake u borbi protiv koropcije, evropskim integracijama, rešavanju problema na Kosovu.

“Sad je tema životni standard ljudi, kako da penzionerima obezbedimo dostojanstven život i kako da radnicima omogućimo da žive od svoje plate. Mera uspešnosti svake politike za naredni period biće zaposlenost”, kazao je Ljajić.

Naredna vlada, kazao je, mora imati odlučnost, jednostavnost u radu, manji broj stranaka, kao i jakog premijera, rekao je Ljajić.

Ljajić se nije izjašnjavao o mogućim koalicionim partnerima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO