Naslovna Vijesti Nova velika misterija sa rupom kod Ključa!

Nova velika misterija sa rupom kod Ključa!

thumb460_41616_KljucSanica2

Provalija koja je prije desetak dana nastala u Gornjoj Sanici, općina Ključ, na mjestu gdje se nalazilo malo jezero, i dalje se širi i prema posljednjim mjerenjima, dostigla je pedesetak metara u prečniku, dok njena izmjerena dubina iznosi oko trideset metara.

Mještani kažu kako je jezero jednostavno iscurilo u zemlju, a na njegovom mjestu formirao se krater čije se strane neprestano obrušavaju, tako da je već sada ugroženo nekoliko pomoćnih objekata, a u opasnosti su i kuće koje su udaljene svega nekoliko desetina metara.

Muhamed Pečenković, načelnik Civilne zaštite USK, istakao je kako u ovom trenutku razmatraju zaštitne mjere koje bi trebalo poduzeti.

“U svakom slučaju, saniranje će zahtijevati angažman mehanizacije te, vjerovatno, dovoženje velikih količina zemlje kako bi krater bio zatrpan. Najvažnije je da smo otklonili poteškoće u snabdijevanju dijela sela električnom energijom i pitkom vodom”, rekao je Pečenković, dodavši kako se još čeka mišljenje stručnjaka.

Prema njegovim riječima, ovakvi prirodni fenomeni događaju se u kraškim područjima i riječ je o tektonskim poremećajima u dubini zemlje, zbog čega dolazi do pomjeranja tla i pojave kratera na površini zemlje, koji su u narodu ovog kraja nazivaju ponikve ili vrtače.

sandžakhaber / izvor: ekskluziva.ba

Exit mobile version