Nova školska godina u obnovljenoj školi „Stefan Nemanja“

U novu školsku godinu učenici i zaposleni u osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ ulaze sa potpuno rekonstruisanom zgradom škole u koju je uloženo preko pola miliona eura. Zahvaljujući sredstvima Kraljevine Norveške u iznosu od 360. 000 eura, Vlade Republike Srbije koja je izdvojila 70 hiljada  i grada Novog Pazara koji je uložio 100 hiljada eura, obnova je podrazumijevala rekonstrukciju krova i grijanja, unutrašnje radove, opremanje učionica i postavljanje fasadne izolacije. Najveći dio radova kompletiran je prije početka školske godine kako bi se nastava odvijala neometano, dok će fasada biti završena do kraja septembra.

Kvalitetan rad sa najmlađima i sprovođenje nastave u uslovima prije rekonstrukcije zgrade bio je gotovo nemoguć. Zbog ravnog krova voda je oštetila zidove učionica a težak miris vlage širio se hodnicima. Nova školaska godina počela je u potpuno drugačijim uslovima. Novi krov na zgradi škole sprečiće dalje prokišnjavanje i pojavu vlage, dok će energetska efikasnost škole biti uvećana zahvaljujući rekonstrukciji grijanja i prelaska sa mazuta na biogoriva, kao i postavljanjem fasadne izolacije.

„Ovo je veliki dan za našu školu, jer zahvaljujući pomoći velikih prijatelja iz Kraljevine Norveške, sada imamo savremene uslove za nastavu i rad“, rekao je direktor osnovne škole „Stefan Nemanja“ Edin Dugopoljac.

Ulaganje u obrazovanje biće nastavljeno i iz gradske kase, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Budžetom Grada je predviđeno oko 40 miliona dinara više za tu oblast, nego u predhodnoj godini.

„Bez podrške Kraljevine Norveške i Vlade Srbije, Grad Novi Pazar ne bi mogao sam da obnovi školu, pa tako duguje veliku zahvalnost svim prijateljima Novog Pazara, partnerima na ovom projektu, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je ovo dobar primjer u praksi, te da je sa gradonačelnikom Biševcem već razgovarao o daljim ulaganjima u obrazovanje i izgradnji nove škole u Novom Pazaru.

„Ovo je jedan od veoma dobrih projekata u Srbiji koji smo realizovali uz pomoć Kraljevine Norveške. Škola je potpuno obnovljena tokom ljetnog perioda, tako da đaci sada mogu da je pohađaju bez ometanja nastave“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Kraljevina Norveška finansirala je rekonstrukciju krova, kišne kanalizacije, grijanja i fasade sa 360.000 eura kroz projekat koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

“Imamo jako dobru saradnju sa gradom Novim Pazarom a saradnja će se sigurno i nastaviti. Renoviranje ove škole je ulaganje u budućnost. Novi Pazar je grad sa bogatom i dugom istorijom i to je grad sa razvijenom privredom koja će još više napredovati kada se ovaj grad poveže sa autoputem. Sa grdaonačelnikom Biševcem smo već razgovarali o nekim projektima koji će se pokrenuti u budućnosti, zahvaljujem svim partnerima na ovom dobro realizovanom projektu”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornštad.

Rekonstrukcija osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru unaprediće uslove za učenje i izvođenje nastave za oko1.200 učenika i 90 zaposlenih.

Prije svečanosti povodom početka nove školske godine ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornštad sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji te realiziaciji projekata u narednom periodu sa posebnim akcentom na projektima u oblasti obrazovanja i privrede, kao dvije neraskidive i usko povezane oblasti.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO