Nova škola u sjeničkom selu Dujke

Zahvaljujući roditeljskoj ljubavi, razumevanju mještana, pomoći dijaspore i opštine Sjenica, đaci u selu Dujke na sjeničko-pešterskoj visoravni, ovu školsku godinu počeli su u novoj školi. Podignuta je na zgarištu gdje je izgorela prethodna.
Za ove male gorštake pohađanje nastave od sada će biti mnogo ugodnije, ljepše i lakše, nego u proteklih pet godina koje su proveli u trošnom kućerku na kraju sela.
Za ove male sjeničake pohađanje nastave od sada će biti mnogo ugodnije, ljepše i lakše, nego u proteklih pet godina koje su proveli u trošnom kućerku na kraju sela.
“Stara škola je bila izgrađena od blata i drveta. Tamo je bilo hladno nismo imali toalet i vodu,” kaže jedan đak.Ove godine u školi je 8 đaka i dva predškolca, a dogodine će ih biti četrnaestoro.Alma Vejselović, učiteljica kaže “Ovo je najljepši poklon koji smo mogli da dobijemo i ja i djaci na pocetku skolske godine.”Želeći da svojoj djeci omoguće da bar prva četiri razreda završe u svom selu, mještani nisu čekali skrštenih ruku da im država obezbjedi novu školu već su udružili novac, trud i majstorske veštine i na zgarištu stare škole podigli novu zgradu.Pritekli su im u pomoć komšije koje su na privremenom radu u inostranstvu, kao i lokalna samouprava.Nusret Čolović navodi: „Za 6 i po mjeseci smo uspjeli da odradimo ovo i radili smo po kiši i po suncu, sve ručno smo radili sve s mobama, nismo plaćali radnike, sve su mještani odradili.””Ja sam profesionalni zidar, pomagao sam ovoj školi, zidao i radio sve poslove oko škole što je trebalo da nam ne bi djeca išla 4 km u jednom i 4 km u drugom pravcu”, kažr Amir Čolović.Hazbo Mujović, predsednik Opštine Sjenica objašnjava: „Činimo da ovaj deo Republike Srbije, odnosno ovaj kraj apsolutno zadrži deo stanovnistva na svojim kućnim pragovima. Na ovaj način ćemo omogućiti znatnu uštedu od lokalne samouprave zato što ne moramo djecu da vozimo nekoliko kilometara u jednom i drugom smeru, apsolutno je za pohvalu i velika aktivnost meštana.”Selo Dujke ima 15-tak domaćinstava, a nekada ih je bilo više od stotinu. Škola u selu Dujke udaljena je od matične 4 kilometra.

Izvor RTS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO