NOVA.RS: Ljudi bliski Muameru Zukorliću zaposeli gradilište

NOVI PAZAR – Rijaset Islamske Zajednice Srbije predvođen rejs-ulemom Sead efendijom Nasufovićem pre oko mesec dana započeo je gradnju Islamskog centra, koji je u svom sklopu treba da sadrži džamiju, školu Kur'ana, kao i dečije versko obdanište, a postavljaju kamena temeljca prisustvovao je veliki broj vernika i predstavnika ove verske zajednice, kao i predstavnici Grada Novog Pazara. Ipak, jutros oko 7:30, pristalice druge Islamske Zajednice, odnosno Islamske Zajednice u Srbiji sa predstavnicima te zajednice, predvođeni službenicima Islamske zajednice u Srbiji , blokirali su put i deo gradilišta i sa istog uklonili radnike koji su radili na ovom objektu, a kako saznajemo, navodno je reč o ljudima bliskim Muameru Zukorliću.

Sporna barikada postavljena je na muslimanskom groblju kroz koje prolazi put do islamskog centra. Inače vlasnik zemljišta, odnosno groblja, je Republika Srbija, korisnik je Grad Novi Pazar, dok pravo korišćenja ima Islamska zajednica, ali nije definisana koja, zbog čega je došlo do nesuglasica između dve islamske zajednice u tom gradu. Ovu informaciju smo dobili uvidom u katastar Republike Srbije.

Rejs-Ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Sead efendija Nasufović za portal Nova.rs izjavio je da su u ovom pomenutom događaju obavestili sve nadležne službe i organe i očekuju brzu reakciju u skladu sa zakonom jer jedino je to način da se spreči grupa ekstrema koja je jutros zloupotrebljena od strane Islamske zajednice u Srbiji, te ovom prilikom poziva muslimane u Novom Pazaru na smirenost jer, kako on kaže, u ovom huliganskom pokušaju jedino što vidi jeste traženje novog povoda za sukobe među vernicima.

Pored tvrdnji koje dolaze iz Rijaseta Islamske Zajednice Srbije, meštani ovog naselja takođe tvrde da je zemljište u imovini grada i da su oni put pored groblja koristili godinama unazad i da do sada niko nije spominjao zatvaaranje puta.

Još od samog postavljanja kamena temeljca, nisu prestajale provokacije na društvenim mrežama pristalica Islamske Zajednice u Srbiji a koja je bliska bivšem muftiji, a sadašnjem zameniku predsednika Skupštine Srbije Muamera Zukorlića.

Oni su od samog starta negodovali zbog izgradnje ovog verskog objekta i osporavali njegovu vrednost. Inače, u ovom deli grada ne postoji objekat slične namene, pa su samim tim građani i vernici sa velikom radošću primili vest o početku gradnje džamije i islamskog centra, jer je na taj način u mnogome olakšan verski život u ovom delu grada što se u prethodnih mesec dana moglo čuti od većina meštana ovog novopazarskog naselja.

NOVA.RS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO