Nova pakistanska vlada stupila na dužnost

Ustavni sud Pakistana je 28. jula zbog umiješanosti u korupciju nekih od članova njegove porodice s dužnosti smijenio premijera Nawaza Sharifa

Polaganjem zakletve nova pakistanska vlada na čelu sa premijerom Shahidom Hakanom Abbasijem stupila je na dužnost, a svečanom polaganju zakletve održanom u Islamabadu nazočio je i predsjednik države Memnun Husein.

Konačna odluka o sastavu novog kabineta saopćena je sinoć nakon sastanka Abbasija sa bivšim premijerom Nawazom Sharifom, koji je s dužnosti premijera odstupio nakon odluke suda zbog optužbi za umiješanost u korupciju.

U novom kabinetu ministar vanjskih poslova će biti Havaja Muhammed Asif, dosadašnji ministar odbrane. Inače, od 2013. Pakistan nije imao ministra vanjskih poslova pa je neke od zaduženja u tom resoru obavljao savjetnik premijera Sertaj Aziz.

Novi ministar odbrane biće Hurram Dastgir.

Očekuje se da će ministri u novom sastavku pakistanske vlade svoje dužnosti obavljati oko 45 dana kada će biti održani prijevremeni izbori nakon kojih će, ukoliko ostvari dobar rezultat, na mjesto premijera doći brat bivšeg šefa vlade Shahbaz Sharif.

Ustavni sud Pakistana je 28. jula zbog umiješanosti u korupciju nekih od članova njegova porodice s dužnosti smijenio premijera Nawaza Sharifa.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO