Naslovna COVID 19 NOVA MUTACIJA KORONE! “Delta plus” varijanta najzarazniji soj virusa

NOVA MUTACIJA KORONE! “Delta plus” varijanta najzarazniji soj virusa

nova-mutacija-korone!-“delta-plus”-varijanta-najzarazniji-soj-virusa

LONDON – Nova mutacija korona virusa, varijanta AY.4.2 , koju neki nazivaju “delta plus”, pod budnim nadzorom je u Velikoj Britaniji.

Zdravstveni zvaničnici pomno prate ovu mutaciju delta varijante, koja je još uvek dominantna u Britaniji , ali najnoviji podaci ukazuju na to da šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju, prenosi BBC.

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, kaže da se varijanta AY.4.2 za oko 10 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominantan i širom sveta.

Iako bi AY.4.2 mogao da bude najzarazniji soj korona virusa od početka pandemije, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će on uspeti u većoj meri da izbegne dejstvo trenutnih vakcina.

AY.4.2 je jedna od 45 podvarijanti delta virusa zabeleženih širom sveta koju su naučnici identifikovali u julu i ona ima dve karakteristične mutacije, nazvane Y145H i A222V, u spajk proteinu kojima virus zaražava ljudske ćelije, a za sada nema naznaka da je posledica ovih promena znatno viša prenosivost, ali to stručnjaci proučavaju.

Exit mobile version