U kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu počela je primena najsavremenije terapije u lečenju hepatitisa C kod 20 pacijenata, kod kojih dosadašnja terapija nije dala efekte.

Uspešnost u lečenju tom terapijom je iznad 95 odsto, a primena je počela zahvaljujući donaciji jedne farmaceutske kompanije.

Reč je o 20 najtežim bolesnika od kojih petoro prima terapiju u Infektivnoj klinici KCS, dvoje na Klinici za gastroenterologiju KCS, dok još 13 pacijenata terapiju dobija na ostalim Infektivnim klinikama u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Prednost inovativne terapije je kako ističe profesorka Jasmina Simonović Babić iz Infektivne klinike KCS, u tome što traje četiri puta kraće, uz manje neželjene efekte, a do sada je pokazala 95 do 100 odsto uspešnosti u lečenju.

“Reč je o najnovijem režimu, bez interferona, a to je najefikasniji režim koji postoji u svetu”, dodala je doktorka i izrazila zadovoljstvo što su i pacijenti u Srbiji dobili mogućnost da se leče tom terapoijom, ali i nadu da će to biti omogućeno i drugim pacijentima.

Prema njenim rečima, prednost u odabiru za terapiju imali su najteži pacijenti.

Profesorka Simonović Babić je dodala i da je skoro svaki treći pacijent sa hepatitisom C, odnosno njih oko 30 odsto, spada u teže obolele.

U Ministarstvu zdravlja su Tanjugu rekli da su već preduzeti određeni koraci kako bi novu terapiju u toku ove godine primili i ostali najugoženiji pacijenti u Srbiji.

izvor: N1