Nova Džamija u Mitrovici

U južnom delu Mitrovice danas je otvorena velelepna džamija čiju izgradnju je finansirala opština Bajrampaša kao I Turska razvojna agencija TIKA, a opštinske vlasti su za izgradnju ovog objekta dale zemljište.

Na mestu nove džamije čiji kapacitet je 2.5000 džematlija i koja nosi naziv naziv Bajrampaša Isa beg ranije je postojala džamija podignuta u XIX veku.

Otvaranju ovog jedinstvenog kompleksa u Mitrovici, čija izgradnja je trajala dve godine, prisustvovali su najviši predstavnici Republike Turske, ministar zdravlja Mehmed Mujezinoglu, predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner, predstavnici Rumeli grupe i uspešni privrednici, predstavnici grupe Prijatelji Sandžaka u Turskoj, zatim ulema muftija Mehmet Gormez, mutfija kosovski i veliki broj imama i alima. U delegaciji Novog Pazara bili su članovi kabineta gradonačelnika Faruk Suljović, Seadetin Mujezinović, kao i direktor Regionalne televizije Denis Mavrić.

Svečanost je započeta učenjem Kuran i kerima, a velikom broju prisutnih zvanica i građana obratili su se predstavnici Kosovskih vlasti, kao i gosti iz Turske.

Predsednik turskog Dijaneta Muftija Mehmet Gormez u eksluzivnoj izjavi datoj Regionalnoj televiziji rekao je da rečima ne može opisati svoja osećanja nakon otvaranja ove džamije.

’’Posle toliko stradanja I posle toliko rušenja srećan sam da smo upravo mi ti koji smo je ponovo izgradili, da smo mi prvi koji smo klanjali u njoj, te sam posebno srećan i zadovoljan što sam danas ovde. I iskreno se nadam da će u grdau koji je podeljen na dva dela ova džamija biti upravo ta koja će spojiti dve razdvojene obale jednog grada’’ kazao je Gormez za Regionalnu televiziju.

Predsednik Opštine Bajrampaša Atila Ajdiner kaže da je za njega otvaranje ove džamije od velikog značaja,jer predstavlja veliku pomoć za muslimane Kosova.

„Posebno sam srećan što smo upravo mi bili ti koji su nastavili tamo gde su naši preci stali i što smo uspeli da nastavimo da pomažemo muslimanima ovog kraja. Građanima Novog Pazara prenosim selame premijera Turske Redžepa Taipa Erdoana. Ove godine će konvoj ’’Bratstvo ne poznaje granice’’ biti u Rožajama, ali ćemo posetiti i Novi Pazar. Kao i svake godine učestvovaćemo u velikoj akciji kolektivni sunet, koji svake godine organizuje grupa ’’Prijetalji Sandžaka’’. Svi narodi sa Balkana imaju prijatelja u Turskoj a to je opština Bajrampaša’’ naglasio je Ajdiner.

Turska razvojna agencija TIKA uložila je značajna sredstva u izgradnju ovog, za muslimane u južnom delu Mitrovice, važnog objekta. Predsednik TIKE Alim Askan rekao je za Regionalnu televiziju da je Balkan izuzetno važna oblast za Tursku I za Tursku razvojnu agenciju.

’’Delimo zajedničku veru, u mnogim delovima Balkana delimo I zajednički jezik. Želja nam je da to unapređujemo, da ostvarujemo kontakte I ostvarimo što bolju saradnju sa svima koji žive na ovom području. Koliko god budemo radili na zajedništvu toliko će rasti I prosperitet a to će značiti napredak za sve narde koji žive na Balkanu.’’

Glavni imam u Mitrovici Redžep Rušta u izjavi za Regionalnu televiziju rekao je da je ovo veliki dan za sve muslimane, te da rečima ne može opisati svoja I osećanja svih vernika.

Predsednik opštine Mitrovica Adem Bahtilja izrazio je zadovoljstvo što je džamija sagrađena, naglasivši da su vlasti u Mitrovici dale prostor za izgradnju džamije, šadrvana I parka oko nje.

Meštani južnog dela Mitrovice kažu da će izgradnja nove džamije za sve muslima koji tamo žive biti od velikog značaja, I nadaju se da će njene prostorije uvek biti pune.

Danas je u ovoj džamiji nakon njenog svečanog otvaranja I presecanja vrpce džumu namaz klanjalo nekoliko stotina vernika.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO