Noć u kojoj je propisan namaz: Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-Miradž

[sg_popup id=”3” event=”onload”][/sg_popup]

SARAJEVO – Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž. Tim povodom u džamijama u gradovima zemalja regije bit će upriličeni prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice navedeno je kako po takvimu Rijaseta IZ-a mubarek noć Lejletul-Miradž nastupa u nedjelju, 26. redžeba 1438.h.g./23. aprila 2017. godine, sa akšam-namazom.

„Podsjećamo javnost da se ova noć u tradiciji muslimana naših prostora obilježava i kao Dan Vakifa (dobrotvora). Očekuje se od odgovornih da daju doprinos u obilježavanju ove mubarek noći u svim džematima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, poručeno je iz Rijaseta.

Noć Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO