Njemačka poslala pojačanje u Litvaniju zbog ukrajinsko-ruskih tenzija

Njemački vojni avion s vojnicima sletio je u ponedjeljak na litvanski aerodrom u Kaunasu, rekao je očevidac za Reuters, prvo od nekoliko planiranih raspoređivanja usred naposte u regionu zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

 

Avion A400M prevozio je oko 70 vojnika, tako da je ukupni broj njemačkih vojnika porastao na 360, koji su na vrhu postojećih snaga NATO-a u regionu, rekao je glasnogovornik NATO-a.

Novo raspoređivanje uključuje artiljeriju, izviđačke trupe i medicinare iz jedinica širom Njemačke, a očekuje se da će se dolasci nastaviti tokom ove sedmice, javlja Reuters.

Njemački kancelar Olaf Scholz trebao bi u ponedjeljak doputovati u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u pokušaju da pokaže solidarnost i pomogne u izbjegavanju rata. Scholz će u utorak doputovati u Moskvu da se sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

NATO je od 2017. rasporedio borbene grupe u Litvaniji, Letoniji, Estoniji i Poljskoj, kao odgovor na rusku aneksiju poluostrva Krima 2014. godine.

Borbene grupe rasporedile su ukupno 5.000 vojnika iz Njemačke, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

(Vijesti.ba / FENA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO