Nikolić o glasanju u Unesku: Komšije su se obrukale

Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je da Srbija ne treba da stane, već da mora da bude oprezna i još vrednije da radi zbog najava iz Prištine da će ponovo podneti zahtev da Kosovo postane članica Uneska.

“Kada dobijemo bitku, ne treba da pomislimo da smo dobili rat, a kada izgubimo bitku, ne treba da pomislimo da je rat izgubljen. Ima još mnogo da se radi”, rekao je Nikolić novinarima u zgradi Predsedništva Srbije.

On je kazao da je jučerašnje glasanje na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu pokazalo da “svetu treba mnogo više saradnje i razumevanja” i ocenio da je zbog glasanja o članstvu Kosova, postojala opasnost da se Unesko podeli, kao “pukotina u zemlji”.

Nikolić je kazao da je na sve zemlje vršen strahovit pritisak da “uguraju Kosovo, a izguraju Srbiju iz Uneska”, jer, kako je naveo, Srbija ne bi imala čime da se hvali u Unesku da je dato Albancima da čuvaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu.

“Ta naša borba neće prestati, sada samo imamo više vere”, rekao je Nikolić.

Predsednik je za zemlje koje su podržale Kosovo, kazao da su se “preračunale” i poručio da im je ovo velika opomena, da se suzdrže od glasanja o članstvu u Unesku, kao “što se ne usuđuju da glasaju o članstvu Kosova u UN”.

Oštro je kritikovao susede koji su podržali zahtev Kosova, posebno zemlje bivše Jugoslavije.

“Komšije su se obrukale, neshvatljivo je da jedna Indonezija, koja je velika muslimanska zemlja, glasa za Srbiju, a ne naše dve susedne, bratske, pravoslavne zemlje”, kazao je Nikolić i dodao da su Srbiju podržale i zemlje koje su priznale Kosovo.

Pohvalio je postupanje države, ocenjujući da je “potpuno zadovoljan onim što se uradilo”, jer su se svi borili kao da im je to bio najvažniji zadatak, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je rekao i da je odlučujući uticaj na rezultat glasanja imala njegova poseta Vatikanu, jer je to obezbedilo podršku zemalja Latinske Amerike.

“Priština da ne otima ono što je tuđe”

Predstavnicima vlasti u Prištini poručio je da “ne otimaju ono što je tuđe” i da bi trebalo da kažu da ne mogu da čuvaju ono u šta se ne razumeju.

“Kada bi meni dao da čuvam džamiju, ja bih rekao izvinite, ‘ajde neka je čuva onaj ko je nju gradio, ko se u njoj moli, nemojte da se silom mešam u nešto što ne znam”, rekao je Nikolić.

Vučić: Nećemo odgovarati na uvrede iz Prištine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je važno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, ponovio da Srbija na uvrede iz Prištine neće odgovarati uvredama i dodao da mu je lično žao zbog reagovanja pojedinih evropskih zvaničnika i država na odluku Uneska.

Upitan da prokomentariše reagovanje nekih zemalja, među kojima su i Velike Britanija i SAD, koje su razočarane odlukom Uneska da ne primi Kosovo u tu instituciju, Vučić je rekao da mu je žao što su svi oni toliko razočarani, te da on nije razočaran, bar ne rezultatom.

“Razočaran sam što su oni u taj ceo postupak ušli ne pitajući i ne obaveštavajući Srbiju i očekujući potpuno drugačiji rezultat”, rekao je Vučić.

On je naveo da neće da komentariše “kuknjavu i žalopoljke” iz Prištine, kao ni to da se oni predstavljaju kao velika žrtva, budući da zaštiti kulturne baštine nisu želeli da razgovaraju u Briselu i čak su pretili da će reći da Beograd laže, ako kaže da je tu temu pokretao u Briselu.

“Pa kako sad? Još su bili sigurni da će da nas ponize i da će Srbiju još jednom da zgaze, a pošto se to nije desilo, treba da izigravaju žrtvu”, upitao je Vučić.

On je rekao da Srbija na uvrede uvredom neće da odgovara i da je za nas važno da se dijalog nastavi.

“Toliko smo bili razočarani celom akcijom kako je povedena, da ne možemo da budemo razočarani kako je završena”, rekao je Vučić.

On je rekao da je i to što “brojni evropski zvaničnici takođe plaču” njihova politika, jer su priznali nezavisnost Kosova.

“Šta da im radim, to je njihova politika, oni su priznali nezavisnost Kosova i ponašaju se u skladu sa svojom politikom. I Srbija će se ponašati u skladu sa svojom politikom i mi nećemo priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO