Nikolić izviždan na obilježavanju Vidovdana – video

PRIŠTINA – Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića izviždalo je stotinjak mladih srpskih nacionalista danas na obilježavanju Vidovdana u pred Spomenikom palim srpskim junacima u Kosovskom boju na Gazimestanu. Predsjednik Nikolić je morao da skrati  svoj govor nakon što su pripadnici pokreta “Zavetnici” i “Naši” u toku njegovog obraćanja počeli da skandiraju “izdao si Kosovo”, “Vojislav Šešelj” i “Sloba, Sloba”.

Nikolić je pokušao da im se obrati i da ih umiri rekavši da je njega sramota što se na ovaj način i kod ovog spomenika deru.

“Mene je sramota kako vičete pored ovog spomenika, kako vas nije sramota?”, poručio je Nikolić.

Grupa mladića nastavila je da uzvikuje “izdaja”, “Sloba”, “Gavrilo Princip” i “Srbija, Rusija, ne treba nam unija”, nakon čega je predsjednik Nikolić prekinuo svoj govor i sišao sa bine.

A na samom početku svog govora predsjednik Srbije je izjavio da “komšije Albanci grade i obrađuju imanja danas na Kosovu, i ja im želim sreću, ali treba da znaju da grade na srpskoj zemlji”.

Nakon ovoga je krenulo zviždanje.

“Srbija je odlučila da pregovara do kraja i da se bori za svoje Kosovo. Da li mislite da sam tužniji što sam morao da pitam za dozvolu da dođem na Kosovo ili da ne dođem uopšte?”, poručio je Nikolić, dodavši da kada putuje u bilo koju drugu zemlju ne mora tražiti dozvolu, osim za Kosovo.

Prije govora, predsjednika Nikolić je položio vijenac palim srpskim junacima na Kosovskom boju, prije 625 godina.

Na početku obilježavanja Vidovdana, visoki zvaničnici sprske pravoslavne crkve održali su parastos palim srpskim vojnicima u Kosovskom boju. Nakon parastosa, prisutnim građanima kojih je bilo oko 1.000, obratio i mitropolit Amfilohije i pozvao na jedinstvo Srba i Albanaca kao što su bili, kako je rekao, jedinstveni i 1389. godine, kada su se zajedno borili protiv Turaka.

Predviđeno je da će Nikolić oko 14:30 sati otkriti spomenik srpskom vitezu MIlošu Obiliću, postavljenom na kružnom toku u Gračanici. To je inače spomenik koji je do 1999. godine bio u Obiliću, a potom su ga uklonili i do današnjeg dana bio je u manastiru Gračanica.

Uz predsjednika Srbije na Kosovu borave i ministri pravde i rada Republike Srbije Nikola Selković i Aleksandar Vulin, kao i šef kancelarije za Kosovo u vladi Srbije Marko Đurić.

(Vijesti.ba/Anadolija)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO