Naslovna Mobile Auto-moto sport Niko kao Keke – Rozberg ponovo šampion Formule 1!

Niko kao Keke – Rozberg ponovo šampion Formule 1!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je titulu šampiona Formule 1 drugim mestom na poslednjoj trci sezone, Velikoj nagradi Abu Dabija, na kojoj je trijumfovao njegov timski kolega Luis Hamilton.

Rozbergu je za najveći uspeh karijeri bilo potrebno da na „Jas Marini“ bude na podijumu, što je i učinio, pa je sezonu završio sa pet bodova više od Hamiltona.

Britanac je na zatvaranju sezone upisao desetu pobedu ove godine i učinio je sve što je mogao da bi sprečio Rozberga da mu otme titulu, međutim, da bi uspeo u tome bila mu je potrebna i sreća.

31-godišnji Nemac je na taj način ponovio uspeh svog oca Kekea, koji je 1982. godine osvojio svoju jedinu titulu u Formuli 1. Stariji Keke je to, međutim, učinio pod zastavom Finske, dok je njegov sin postao treći Nemac svetski šampion, posle Mihaela Šumahera i Sebastijana Fetela. Takođe, postarao se da porodica Rozberg postane tek druga koja ima dvojicu svetskih šampiona, pošto su prethodni otac i sin koji su pokorili Formulu 1 Grejem i Dejmon Hil.

Rozberg je sezonu završio sa devet pobeda, pet drugih mesta i dva treća. Samo jednu trku nije uspeo da završi – Veliku nagradu Španije, a na ostalim trkama najlošiji rezultat bilo mu je sedmo mesto na ulicama Monte Karla. Hamilton je posle dve titule u prethodne dve sezone morao da se zadovolji time da bude vicešampion, a najbliži dvojcu Mercedesa bio je vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Na poslednjoj trci sezone, Hamilton je bio dominantan, pošto je vodio od starta do cilja, a Rozberg je sve vreme bio iza njega. Iza njih je viđena velika borba za jedino preostalo mesto na pobedničkom postolju, a iz nje je kao pobednik izašao Sebastijan Fetel u Ferariju. Četvorostruki svetski šampion je verovatno bio junak trke, pošto se sjajno probio sa pete pozicije, a čak je u finišu pokušao da izazove Rozberga.

Najbolji među ostalima bio je vozač Red Bula Maks Ferstapen, koji je posle samog starta pao na poslednju poziciju, ali je uspeo da dođe do četvrtog mesta, ispred timskog kolege Danijela Rikarda. Drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen bio je šesti, a sledili su ga vozači Fors Indije Niko Hilkenberg i Serhio Peres. Osvajače bodova na poslednjoj trci kompletirali su Felipe Masa u bolidu Vilijamsa i vozač Meklarena Fernando Alonso.

Pored borbe za titulu, Veliku nagradu Abu Dabija obeležilo je i to što je bila poslednja trka u Formuli 1 u karijerama Džensona Batona i Mase. Baton je na oproštaju od šampionata, koji je osvojio 2008. godine, odustao u prvom delu trke zbog problema sa vešanjem, dok je Brazilac kroz cilj prošao kao devetoplasirani. Više o Džensonu Batonu možete da pročitate u blogu koji je posvećen njemu.

Naredna sezona Formule 1 počinje Velikom nagradom Australije 26. marta.

izvor: N1

Exit mobile version