Naslovna COVID 19 Nije se prekidalo sa nadzorom kontakata sa zaraženima

Nije se prekidalo sa nadzorom kontakata sa zaraženima

nije-se-prekidalo-sa-nadzorom-kontakata-sa-zarazenima

BEOGRAD – Nadzor i praćenje kontakata sa zaraženima nije nikada ni prekidano u Srbiji, a puštanje u rad novog integrisanog elektronskog sistema državnih organa od naredne nedelje samo će pomoći da se dođe do što preciznijih podataka o tome, ipojasnila je danas danas epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će uvđenje novog sistema značiti i ponovno uvođenje praćenja kontakata sa zaraženima i naglasila da je posebno važno u kolektivima posvetiti pažnju praćenju kontakata kako ne bi došlo do masovnijeg širenja virusa.

Kao primer je navela da je u osnovnim i srednjim školama u Srbiji u ovom momentu za 170 đaka i 26 nastavnika određena je mera kućne samoizolacije jer su imali porodični kontakt sa virusom korona.

“Treba znati da imamo različite vrste kontakata pa se tako na primer, mora utvrditi da li je taj kontakt bio dovoljan da se prenese virus, u kojoj sredini je bilo kontakta i da li se on desio u periodu inkubacije, pa se onda potom propisuju mere samoizolacije”, rekla je dr Kisić.

Ona je još jednom podvukla da je važno da se pridržavamo svih preventivnih mera i da se svako od nas ponaša kao da je potencijalni kontakt i asimptomatski nosilac korona virusa.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version