Nezavisni policijski sindikat negoduje zbog presude za napad u Novom Pazaru

589
Nezavisni policijski sindikat Srbije je večeras negodovao zbog današnje oslobađajuće presude za pokušaj ubistva policajaca 2009. godine u Novom Pazaru.“Nedopustivo je da neko ko ispali 70 metaka u srcu grada i tom prilikom rani četvoro ljudi, bude oslobođen optužbe za pokušaj ubistva”, navodi sindikat i pita “Ko je i zašto toliko iznad sistema i države da može pucati na građane i policiju, a da za to ne odgovara?”.

“Na žalost, sve su češći slučajevi napada na policijske službenike, a država i društvo u takvim situacijama ostaju nemi. Jasno je da je ovakva učestala praksa rezultat loše kaznene politike i nereagovanja nadležnih institucija. Država mora hitno da preispita svoj odnos prema policijskim nslužbenicima i napadačima.., jer je napad na policajca ujedno i napad na državu”, piše u saopštenju Sindikata.

Nezavisni policijski sindikat Srbije podseća da je 2011. godine državnim organima podneo inicijativu za izmenu Krivičnog zakona kako bi se u njega uvelo novo krivično delo “napad na policijskog službenika”.

Prilikom pokušaja pljačke zlatare u Novom Pazaru decembra 2009. jedan od pljačkaša je iz automatskog oružja ranio dvojicu policajca koji su pokušali da intervenišu i još dva čoveka. Suđenje je počelo 2010. godine, do 2014. godine Viši sud u Novom Pazaru nije uspeo da donese presudu te je suđenje premešteno u Kragujevac gde je 2015. doneta prvostepena presuda s kaznom od 11 godina zatvora.

Ali, Apelacioni sud u Kragujevcu je predmet vratio na ponovni postupak Višem sudu koji je danas izrekao presudu kojom je napadač osuđen na 11 godina za razbojništvo, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i za izazivanje opšte opasnosti, ali je oslobođen optužnice za pokušaj ubistva.NPŠ izražava zabrinutost zbog te oslobađajuće presude i ukazuje da je od 2009. godine do septembra 2015. bilo 2.413 napada na policajce, a sudovi su u tim predmetima najčešće donosili oslobađajuće presude.