Naslovna Vijesti Nevreme hara Hrvatskom, ciklon stiže u CG

Nevreme hara Hrvatskom, ciklon stiže u CG

Nevreme praćeno jakim južnim vjetrom pogodilo je danas južni i srednji Jadran, a najjači udar od 25 metara u sekundi zabilježen je na Mljetu, javili su hrvatski mediji.

nevreme

 

Na Južnom i srednjem Jadranu duva jak jugo zbog kojeg su u prekidu katmaranske linije: Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula i trajektne Sumartin-Makarska, Split-Vela Luka, Sućuraj-Drvenik i Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli.

Na šibenskom području u prekidu su brzobrodske linije prema Žirju i Kaprijama, a jak vjetar pričinio je štetu na Hvaru gdje je potopio dvije brodice i na obalu izbacilo kamenje teško i do 20 kilograma, dok je u na šibenskom Baldekinu srušio stablo.

Najjači udar juga izmjeren je na Mljetu – 50 čvorova, odnosno 25 metara u sekundi, objavio je Dnevnik.hr.

Prema prognozama hidrometeorologa, jugo će u posledponevnim satima slabiti i promijeniti pravac na jugozapad, a na srednjem Jadranu i na sjeverozapad.

Ciklon će do kraja pogoditi i Crnu Goru. Od danas pa do kraja sedmice, očekuje se serija ciklona, koje karakterišu obilnije padavine praćene udarima jakog južnog vjetra.

Meteorolog Branko Micev saopštio je ranije Portalu RTCG da će na području Crne Gore biti intenzivnih padavina praćenih udarima južnog vjetra, olujne jačine.

On je najavio da će obilna kiša uticati na osjetan porast vodostaja na rijekama, a usljed bujica, moguća su i oštećenja putne infrastrukture.

Prestanak padavina se, kako je rekao, očekuje tek krajem sedmice, nakon čega će doći do osjetnog zahlađenja, posebno na sjeveru zemlje gdje se predviđa i snijeg.

 

Exit mobile version