Naslovna COVID 19 Nevažeći testovi urađeni ispred ugostiteljskih objekata

Nevažeći testovi urađeni ispred ugostiteljskih objekata

nevazeci-testovi-uradjeni-ispred-ugostiteljskih-objekata

BEOGRAD – Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela je u subotu 23. oktobra, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras.

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom podseća građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na i-mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom; pozitivan test na antitela (IgG) koji nije stariji od tri meseca, a urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Vlada podseća da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.

Vlada Srbije poziva sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli Kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Vlada podseća da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina, kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i AstraZeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version