Naslovna Featured Istaknuto Neophodna vakcinacija još oko miion i po građana do popuštanja mera

Neophodna vakcinacija još oko miion i po građana do popuštanja mera

neophodna-vakcinacija-jos-oko-miion-i-po-gradjana-do-popustanja-mera

Da bi Krizni štab doneo odluku o značajnijem ublažavanju mera neophodno je da u narednih mesec dana još nešto više od 1,5 miliona građana primi drugu ili obe doze vakcina- to proizilazi iz podataka koji su saopšteni juče nakon sednice Kriznog štaba.

Za sada se ide sa blažim režimom popuštanja mera.

Oprezni optimizam – tako bi mogle da se tumače mere koje je juče posle sednice predložio Krizni štab.

Navedeno je da će frizeri biti pod manje restriktivnim merama, da organizatori događaja mogu da se pripremaju ali da će kolektivni događaji biti dozvoljeni tek ukoliko se do 21. juna nastave povoljni trendovi. Uslov za ublažavanje mera je da se do tada vakciniše 50 odsto punoletnih građana.

Do sada je nešto više od 1,7 miliona stanovnika primilo dve doze vakcine protiv korona virusa, rekao je juče posle sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

Ako uzmemo da prema podacima sa poslednjih izbora u Srbiji ima nešto više od 6,5 miliona punoletnih građana, to znači da bi još oko 1,5 milion građana trebalo da primi drugu ili obe doze da bismo dostigli cilj od polovine vakcinisanih građana.

Nešto ranije i epidemiolog Predrag Kon je poručio da je virus u nokdaunu, da je vreme da ga proteramo iz zemlje, te da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije.

Vakcinacija jeste  izlaz iz krize, na to ukazuju i svetski stručnjaci . Činjenica je da građanima Srbije vakcina bila dostupnija nego u najrazvijenijm zemljama. Međutim, neki drugi potezi predstavnika institucija uticali su na pad poverenja građana, pa se opravdano postavlja pitanje da li bi vakcinacija bila masovnija da to poverenje nije poljuljano.

To što su se važne informacije donekle krile od javnosti ili su na pogrešan i neodgovoran način saopštavane, dovelo je do toga da u delu javnosti bes nadvlada i strah, da poverenja bude zamenjeno nepoverenjem.

Srbija je u kratkom roku od najsmešnijeg virusa koji postoji samo na Fejsbuku stigla do upozorenja da nas čeka italijanski scenario, od zemlje koja je najbolje snadbevena medicinskom opremom do zemlje u kojoj su – tajnom – proglašene mnoge nabavke – od maski do respiratora. Broj preminulih građana koji je zvanično saopšten razlikovao se od broja koji je nezvanično otkriven.

Izvor: Insajder

Foto: Srđan Ilić

Exit mobile version