Nemački stručnjaci upozorili da virus može izmaći kontroli

BERLIN – Postoji opasnost da korona virus izmakne kontroli, upozorili su danas nemački institut za zarazne bolesti Robert Koh, zdravstveni radnici i epidemiolozi.

Nemačka je prvi put zabeležila više od 1.000 preminulih osoba od posledica korona virusa za jedan dan, samo nekoliko dana nakon što je počela vakcinacija.

Ministar zdravlja Jens Špan pozvao je Nemce da budu strpljivi, dok je direktor instituta Robert Koh Lotar Viler rekao da je najverovatniji razlog za porast broja preminulih kašnjenje u prijavi statističkih podataka okom božićnih praznika.

On je ocenio da je stopa smrtosti, koja je za 167 viša nego pre nedelju dana, i dalje izuzetno visoka pošto je broj preminulih premašio 32.000.

Viler je naglasio da se većina smrtnih slučajeva ne beleži u bolnicama, nego u staračkim domovima, prenosi Gardijan.

Trenutno više od četvrtine, tačnije 5.642 kreveta na intenzivnoj nezi u Nemačkoj zauzimaju pacijenti oboleli od korona virusa, od kojih je 3.078 na respiratorima.

Samo 4.700 kreveta je slobodno na odeljenjima za intenzivnu negu, a skoro 11.000 je u rezervi.

Nekoliko političara, uključujući i šefa kabineta kancelarke Angele Merkel, najavili su da će restrikcije biti produžene i posle 10. januara.

U toj zemlji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 22.459 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupno zaraženo 1.687.185 osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Za 24 sata od posledica korona virusa preminulo je još 1.129 osoba, tako da je ukupno od posledica kovid-19 umrlo 32.107 osoba, preneo je Rojters.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou nije značajno opao od momenta kada je u 16 saveznih država u decembru uveden karantin, odnosno kada su zatvorene škole, skoro sve radnje, barovi i restorani.

Do sada je u Nemačkoj vakcinisano oko 42.000 ljudi.

Federalna vlada planira da distribuira više od 1.3 miliona doza vakcina lokalnim zdravstvenim vlastima do kraja godine i oko 700.000 nedeljno od januara.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO