Naslovna Vijesti Neka se Tužilaštvo obrati sigurnosnim agencijama, Hrvatska je vrbovala selefije

Neka se Tužilaštvo obrati sigurnosnim agencijama, Hrvatska je vrbovala selefije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa istragom navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

“Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet”, rekao nam je Mektić.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, saopštilo je danas da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima, kako je saopšteno, Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.

“Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, kazali su u Tužilaštvu BiH.

S druge strane, ministar Mektić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da sumnja u aktivnosti Tužilaštva BiH.

“Sumnjam da će išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem”, konstatovao je Mektić.

Otvaranju predmeta u Tužilaštvu BiH prethodila je iinformacija, koju je sinoć objavio portal Žurnal, a koja se odnosi na aktivnosti hrvatskih obavještajaca u BiH, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH bile potvrđene.

Prema informacijama Žurnala, obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a cijelom operacijom koordinisao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe.

Ministar sigurnosti BiH potvrdio nam je ove informacije, kazavši kako su sigurnosne agencije u BiH proteklih godina došle od saznanja i zadokumentovale da hrvatska obavještajna služba radi na vrbovanju državljana BiH.

“Raspolažemo informacijama da je hrvatska služba pokušala da vrbuje jedan broj osoba iz BiH. Angažovani su predstavnici diplomatske mreže Hrvatske i još neke osobe koje su pokušale da kombinuju obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija u BiH. To se povezuje sa izjavom hrvatske predsjednice o tome da u BiH ima 10.000 radikalizovanih osoba, te o postojanju terorističkih kampova, o tome da iz BiH prijeti terorizam i slično”, navodi Mektić.

On napominje da je ranije reagovao i demantovao navode predsjednice Hrvatske.

“Takve njene izjave su izmišljotine i nebuloze. No, poslije je trebalo nju opravdati i potvrditi njene teze, pa se pokušala iskonstruisati priča o naoružavanju selefija”, istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, sigurnosne agencije u BiH preduzele su određene aktivnosti i mjere kako bi spriječili nastojanja da se operacija iz Hrvatske dovede do kraja.

“Cilj je bio diskreditacija BiH i da se ona predstavi kao teroristička zemlja i prijetnja za Evropu, te da se tačnim ispostave izjave Kolinde Grabar Kitarović o terorizmu”, kazao je Mektić.

(Vijesti.ba)

Exit mobile version