Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Neka se Tužilaštvo obrati sigurnosnim agencijama, Hrvatska je vrbovala selefije

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je za Vijesti.ba da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa istragom navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

“Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano. Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu. Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet”, rekao nam je Mektić.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, saopštilo je danas da je formiralo predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. Najavljeno je da će u okviru predmeta biti ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima, kako je saopšteno, Tužilaštvo nije informirsano niti su dešavanja prijavljena ovoj instituciji.

“Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić biće pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona”, kazali su u Tužilaštvu BiH.

S druge strane, ministar Mektić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da sumnja u aktivnosti Tužilaštva BiH.

“Sumnjam da će išta uraditi, jer ni do sada nisu uradili ništa ni u ovakvim niti u sličnim okolnostima. Tužilaštvo BiH samo šalje saopštenja o tome da je otvorilo spis, predmet i slično. Ja im ništa ne vjerujem”, konstatovao je Mektić.

Otvaranju predmeta u Tužilaštvu BiH prethodila je iinformacija, koju je sinoć objavio portal Žurnal, a koja se odnosi na aktivnosti hrvatskih obavještajaca u BiH, koji su vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u našoj zemlji da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi isto kasnije bilo pronađeno, te kako bi optužbe predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH bile potvrđene.

Prema informacijama Žurnala, obavještajci i diplomate Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a cijelom operacijom koordinisao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe.

Ministar sigurnosti BiH potvrdio nam je ove informacije, kazavši kako su sigurnosne agencije u BiH proteklih godina došle od saznanja i zadokumentovale da hrvatska obavještajna služba radi na vrbovanju državljana BiH.

“Raspolažemo informacijama da je hrvatska služba pokušala da vrbuje jedan broj osoba iz BiH. Angažovani su predstavnici diplomatske mreže Hrvatske i još neke osobe koje su pokušale da kombinuju obavještajnu operaciju u vezi s naoružavanjem selefija u BiH. To se povezuje sa izjavom hrvatske predsjednice o tome da u BiH ima 10.000 radikalizovanih osoba, te o postojanju terorističkih kampova, o tome da iz BiH prijeti terorizam i slično”, navodi Mektić.

On napominje da je ranije reagovao i demantovao navode predsjednice Hrvatske.

“Takve njene izjave su izmišljotine i nebuloze. No, poslije je trebalo nju opravdati i potvrditi njene teze, pa se pokušala iskonstruisati priča o naoružavanju selefija”, istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, sigurnosne agencije u BiH preduzele su određene aktivnosti i mjere kako bi spriječili nastojanja da se operacija iz Hrvatske dovede do kraja.

“Cilj je bio diskreditacija BiH i da se ona predstavi kao teroristička zemlja i prijetnja za Evropu, te da se tačnim ispostave izjave Kolinde Grabar Kitarović o terorizmu”, kazao je Mektić.

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO