Ne preterujte sa telefonom: Ovo su najčešće povrede izazvane baš tako

Ne valja preterivati ni u čemu, pa ni u mobilnim telefonima. Evo kako sve negativno mogu uticati na vaše zdravlje, ako se ne pazite dovoljno.

Telefonski lakat

Kada držite mobilni telefon uz uvo, ili u krevetu u nezgodnom položaju, osetićete bol i peckanje u podlaktici i malom prstu. Ovo je klinički poznato kao sindrom kubitalnog tunela i uzrokovan je trljanjem ramena o ulnarni nerv. To je jedan od glavnih živaca ruke, i nerv koji udarate kada se udarite u lakat, prenosi PC Press.

Ako je duže vreme lakat savijen, pritisak koji se vrši na ulnarni nerv, prekida mu dotok krvi.

Bol pri kucanju poruka

Česti su i bolovi u palcu i zglobu koji su povezani sa upotrebom pametnih telefona. Često se to naziva “text claw”, a predstavlja povredu usled stalnog naprezanja – nastaje neprekidnim savijanjem i kratkim ponavljajućim pokretima palca prema ekranu.

Držanje telefona oberučke je poželjno, jer deli opterećenje između ruku i smanjuje verovatnoću trajnih promena. Ipak, nisu sve promene u potpunosti loše. Jedna studija pokazala je da su korisnici pametnih telefona zbog duže upotrebe povećali osetljivost, posebno palca.

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Vrat i disanje

Dugotrajna upotreba pametnog telefona takođe menja položaj glave na vratu što duže osoba provodi vreme gledajući u ekran. To rezultira bolom u vratu i lošim držanjem tela.

Ove promene u položaju takođe utiču na lopaticu, koja menja položaj odmaranja i povećava opterećenje mišića koji su za nju vezani. To je posebno problematično, s obzirom na to da su mnogi od ovih mišića od suštinskog značaja za kretanje ruku.

Međutim, zabrinjavajuća je činjenica da istraživanja pokazuju da ove posturalne promene u načinu na koji sedimo dok koristimo uređaje imaju štetne promene po funkciju pluća, smanjujući njihov pik protoka izdisaja (količina vazduha koju možete izbaciti u dahu), što ukazuje na to koliko su disajni putevi opstruisani.

Vremenom, ove promene mogu smanjiti respiratornu funkciju tela. Značajni pad funkcije pluća čak je primećen kod dece, što ukazuje na raniji pristup pametnim telefonima i sve veću upotrebu pametnih telefona u ranom uzrastu.

Zavisnost

Naravno, postoje i mentalni i socijalni uticaji prekomerne upotrebe pametnih telefona, uključujući zavisnost od pametnih telefona, koja postaje sve češći problem u svetu.

Korišćenje pametnih telefona pokreće mnoge signalne puteve u mozgu povezane sa nagradom i čini da se osećamo dobro, poput oslobađanja dopamina. To može dovesti do toga da se oslanjamo na svoje telefone i češće ih koristimo da bismo nastavili da postižemo ovaj nalet dopamina.

Simptomi zavisnosti od pametnih telefona uključuju poremećen san, probleme sa izvršavanjem zadataka, izolovanje od ljudi i prikrivanje upotrebe telefona.

Prekomerna, problematična upotreba takođe može prouzrokovati nomofobiju – strah od toga da ostanete bez mobilnog telefona. To rezultira anksioznošću kada ste bez telefona, znojenjem, uznemirenošću i drhtanjem.

IZVOR: PC PRESS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO