NE HAJU ZA UPOZORENjA, ZA MRTVE I ZARAŽENE: Ovaj grad je najnedisciplinovaniji, skoro niko ne nosi maske i – nije Beograd

IAKO više nema dileme da se korona i kod nas opet razbuktava, u mnogim gradovima ne shvataju dovoljno ozbiljno situaciju i upozorenja epidemiologa.

Ni u Novom Pazaru, koji je u prethodnom talasu bio najveće žarište kovida, građani ne poštuju dovoljno mere. Ponašaju se slično kao u junu – što je za rezultat imalo stotine zaraženih i mnoge izgubljene živote. Jedino što sada nema masovnih okupljanja i slavlja.

Novopazarci bez maske mogu gotovo svuda: u sve javne ustanove, prodavnice, apoteke…

Većina je, izgleda, olako poverovala u priču koja se širi gradom da je, u prethodnom talasu, polovina Pazaraca stekla imunitet. Opuštanje i nepoštovanje mera podstiče i povoljna statistika – danima u Novom Pazaru nema novih zaraženih, a u kovid-bolnici leče se samo tri pacijenta.

–  Moramo se pridržavati svih propisanih mera, da ne dozvolimo virusu da se ponovo razbukti – kaže dr Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru. – Nema govora o nekakvom kolektivnom imunitetu Novopazaraca. To je zabluda koja bi mogla skupo da nas košta. Novopazarci vole da prkose raznim merama i zabranama. To nam se već obilo o glavu, a sada su nam potrebni jedinstvo, čvrst karakter i odlučnost da se zajednički i svim sredstvima suprotstavimo opasnom virusu.

Pazarci nisu jedini koji krše mere, a nadležni su najavili strože kontrole i kažnjavanja. U Beogradu su prve kazne već napisane, a reporteri “Novosti” utvrdili su da je većina građana mere shvatila ozbiljno, te da u gradskom prevozu, gde je potencijalno najveći rizik od zaraze – gotovo svi nose maske. Bez zaštite su tek poneki mladi putnici. Podatak da je od 151 novog zaraženog čak 78 iz Beograda pokazuju da će stanovnici prestonice morati još više da poštuju mere.

PRIJAVE PUTEM “VAJBERA”

MINISTARSTVO zdravlja uvelo je poseban broj 064/8811405, na koji građani mogu putem “Vajbera” da prijave nepoštovanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljskim objektima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana. Iz Ministarstva je saopšteno da je situacija stabilna, ali može brzo da se preokrene, s ozbirom na stanje u okruženju, kao i na popuštanje u poštovanju mera.

Današnji bilans je i još dvoje preminulih u Srbiji. U neželjenom pravcu počinju da idu i ostala dva parametra važna za procenu epidemiološke situacije: broj hospitalizovanih porastao je na 291, a broj pacijenata na respiratorima na 21. Tzv. Konov koeficijent juče je gotovo dostigao 2,5 odsto na 6.139 testiranih.

– Trenutna situacija je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se dosledno sprovode sve donete mere – rekao je imunolog dr Srđa Janković. – U suprotnom, preti porast broja obolelih.

Pored Beograda, porast broja zaraženih registrovali su i Novi Sad – sa sedam novopozitivnih, Niš, Kragujevac i Kruševac sa po pet, Valjevo, Vranje, Paraćin i Raška sa po tri.

– Moramo biti oprezni, svako veće okupljanje ujedno je i potencijalno veći rizik da se virus prenese – kaže dr Janković. – Krizni štab sada ne razmatra ponovno uvođenje ranijih mera poput policijskog časa. Lično nisam siguran da bi to bilo svrsishodno u ovoj fazi epidemije.

Izvor: Večernje novosti

Foto: V.N.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO