Naslovna Vijesti Ne haje šta kaže Kavazović – Cerić sutra objavljuje odluku o kandidaturi...

Ne haje šta kaže Kavazović – Cerić sutra objavljuje odluku o kandidaturi za Predsjedništvo BiH

SARAJEVO – Dr. Mustafa Cerić sutra će javnosti saopćiti odluku o najavljenoj kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP). Cerić je za sutra sazvao konferenciju za novinare u sarajevskom hotelu Evropa, i očekuje se da će bh. javnost upoznati sa svojom odlukom.

On je ranije u medijima isticao da razmišlja o tome da se prijavi kao nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kako nezvanično saznaje NAP, Cerić će saopćiti da ide na izbore, a spremna je i sva dokumentacija i potpisi neophodni za prijavu kandidature.

Sam dr. Cerić u ovom trenutku nije bio dostupan za komentar novinarima agencije Patria.

Podsjetimo ranije reisu-l-ulema Kavazović je na pitanje novinara koje je postavljeno o stavu islamske zajednice o eventualnoj kandidaturi bivšeg reisu-l-uleme Cerića  za neku od političkih funkcija u državi, reisu-l-ulema Kavazović je rekao da po ranije donesenoj Odluci Rijaseta Islamske zajednice nosioci vjerskog autoriteta se ne mogu kandidirati na političke funkcije

– „Bivši reisu-l-ulema je nosilac vjerskog autoriteta. Ja bih volio da se ne kandidira, ali ako se kandidira, on tim činom prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. On će svoje ideje ponuditi biračkom tijelu i samo na osnovu tih ideja će dobiti ili ne dobiti političku podršku. Islamska zajednice nema svog kandidata niti favorita, niti će se organizirano uključivati u izborni proces. Islamska zajednica će mjesta sa kojih se govori zadržati samo za sebe i ta mjesta neće biti dostupna nijednom od kandidata“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

 

(NAP)

Exit mobile version