Ne dajte deci da sama traže zabavu na internetu, zaglupeće

Nikada u istoriji civilizacije dostupnost informacija nije bila toliko velika. Naše, kao odraslih je da omogućimo deci da te iste te tehnologije koriste na dovoljno atraktivan način, da kroz nju uče. Sa decom mora da se radi i da im se objašnjava šta je zanimljivo. Da im se nađe interesovanje, a ne da im se prepusti da to sami traže. Jer, ako im se prepusti da sami to traže, algoritmi tako rade da ih usmeravaju na – najtuplje sadržaje, kaže dizajner Slavimir Stojanović Futro, u jutarnjem programu NOVA S.

“Čovek se na sve navikne. Ovo je još jedan civilizacijski izazov. To je veći problem za roditelje – da se organizuju. Za decu je to u redu, oni su se navikli. Ono gde ja vidim glavni problem, pošto sam i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti je što naš školski sitem kaska za rapidnim razvojem tehnologije. Pre ili kasnije moraćemo da uvedemo ozbiljne, radikalnije promene u način rada i sistem edukacije”, ukazao je Stojanović.

On je i autor knjige “Devet: roman u ilustrovanim pričama”, ali i slikovnica za decu pod naziovom “Singi lumba”.

“Cela serija avantura Singi lumba je zasnovana na kratkim pričama koju sam pred spavanje pričao svojoj kćerki Nađi. Glavni štos je što sam ljubav prema svojoj kćerki stavio u okvir koji može da pomogne i drugoj deci. Sav moj autorski prihod ide raznim institucijama u Srbiji, kako bi se pomoglo deci bez roditeljskog staranja”, ukazuje Slavimir Stojanović.

Kada je reč o njegovom autorskom radu, plan je da se ono što je usmereno ka publici, pojavi na onlajn platformi Futro koja će biti šop, a sledeće godine bi mogla da se otvori i radnja koja će biti izložbeni prostor.


Izvor: NOVA.RS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO