Navršilo se pet godina od kako je sedam osoba poginulo u padu helikoptera u Surčinu, niko nije odgovarao za nesreću

Malinović: Njihov let neće prestati dok ne dođe pravda

Juče je navršeno pet godina otkako je vojni helikopter koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd pao u Surčinu.

Poginulo je svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici – četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć. Poginuli su novorođenče od pet dana, major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, članovi posade Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad LJajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.J. Diković

Ni posle pet godina niko nije kažnjen zbog toga što je u akciji spasavanja bebe prekršen lanac komandovanja.

Javnost nikada nije dobila odgovor zbog čega je beba prebacivana u Beograd, a ne u Niš ili Kragujevac, zbog čega je pilotu rečeno da sleti u Surčin, a ne na Batajnicu kako je tražio, da li su ministri zdravlja Zlatibor Lončar i tada odbrane Bratislav Gašić, a sada direktor BIA, čekali ekipu na aerodromu kako bi iskoristili događaj u propagandne svrhe. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a sada predsednik Srbije, srčano je branio dvojicu ministara, rekavši da „ne da Lončara i Gašića“. Tako je i bilo, jer je i Više tužilaštvo u Beogradu u junu 2016. godine ustanovilo da nema krivične odgovornosti za nesreću.

Podsetimo, dve vojne komisije su ispitivale uzroke nesreće, a glavnu krivicu svalili su na posadu helikoptera, tvrdeći da je kod pojedinih članova posade pronađen alkohol u krvi.

Jedino je pokrenut disciplinski postupak protiv generala avijacije Ranka Živaka i Predraga Bandića. Komisija vazduhoplovstva je zaključila da deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, a komisija Generalštaba je utvrdila da je Živak odgovoran, jer o zadatku nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba LJubišu Dikovića. Međutim, u međuvremenu je njihova kazna zabrane napredovanja od dve godine poništena u višem stepenu, pa je tako Bandić u martu 2017. imenovan za šefa Vojne misije Srbije pri NATO-u u Briselu, dok je Živak penzionisan sa pozicije komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

General u penziji, Sreto Malinović, nekadašnji zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, ističe za Danas da je pad helikoptera „ostala i ostaće mrlja na savesti svih u lancu komandovanja i sistemu odbrane, ali i u čitavom našem društvu koje je to videlo kao nesreću“.

– Tužan sam i ogorčen što se radilo mimo pravila i procedura i što je to na kraju krvlju plaćeno. NJihov let neće prestati dok ne dođe pravda – kaže Malinović za naš list. Kako ukazuje, u Srbiji pravo odavno nije pravo, što potvrđuje i slučaj smrti čuvara koji je bio svedok rušenja u Savamali ili skorašnji slučaj pogibije žene na naplatnoj rampi u Boljevcu u čiji je automobil udario automobil u kojem je bio Zoran Babić, direktor Koridora Srbije.

Spomen-ploča

U znak sećanja na zdravstvene radnike iz Novog Pazara koji su pre pet godina poginuli u padu helikoptera Vojske Srbije, ispred Medicinske škole „Dva heroja“ u ovom gradu prošle godine na godišnjicu nesreće otkrivena je spomen ploča s porukom: „Ono što činimo za života odjekuje u večnosti“. Inače, na inicijativu Gradskog veća, od septembra 2018. godine ova škola nosi naziv „Dva heroja“ u znak sećanja na DŽevada LJajića i Miroslava Veselinovića.
NS: Pet godina bez odgovornih
„Prošlo je tačno pet godina od jedne od najvećih i najtragičnijih afera aktuelnog režima, kada su u padu vojne letelice na civilnom zadatku u Surčinu poginula četvoročlana posada, dvojica medicinara i jedna beba, a da građani Srbije i dalje ne znaju istinu o nesreći, niti je za nju iko odgovarao. Nova stranka podseća da Vučićeva vlast ovoga puta neće moći da računa na amneziju, kojoj je inače sklona, niti na brz zaborav javnosti, jer odgovorni za gubitak života radi slikanja i hvalisanja po medijima moraju biti adekvatno kažnjeni“, saopštila je Nova stranka.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO