NATO u S. Makedoniji vježba za slučaj prelivanja krize iz Ukrajine

Velika vojna vježba u kojoj učestvuje oko 4.600 pripadnika oružanih snaga SAD i saveznika počinje u četvrtak, 12. maja, na poligonu Krivolak u Sjevernoj Makedoniji, …

… a cilj vježbe je da se provjere NATO snage za slučaj da se ukrajinska kriza prelije na prostor Balkana ili istok Evrope.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, vježba pod nazivom “Brzi odgovor 22” počinje desantiranjem ojačanog bataljona iz američke 173. padobranske brigade na Krivolak.

U vježbi će osim američkih vojnika učestvovati i pripadnici oružanih snaga Sjeverne Makedonije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Crne Gore, Albanije i Grčke.

“Sjenka rata u Ukrajini je snažna i više nema političkih eufemizama u obrazloženjima scenarija vježbi. Jasno je da se radi o provjeri NATO-a za slučaj potrebe da se angažuje na prostoru Balkana ili na istoku”, navodi se u tekstu.

Planiran je angažman 45 aviona i helikoptera, oko 1.800 padobranaca i zaštitu lovačke avijacije.

Portal dodaje da je centralno mjesto vježbe poligon Krivolak, jer je on uređen za obuku u uslovima bliskim ratnim. Na tom prostoru osim desanta biće prikazana neposredna vazduhoplovna podšrka.

Učestvovaće američki jurišni avioni A-10 iz Nacionalne garde Marylanda, a na aerodromu Petrovec stigli su i helikopteri Chinook i Black Hawk iz Amerike kao i Apache iz Velike Britanije.

Vježba će trajati do 20. maja a predstavlja dio međunarodne vježbe organizovane pod istim imenom ovog proljeća u regionu Arktika, Baltika i Balkana.

(Vijesti.ba / BETA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO