Nastavljeno suđenje Belivukovim dilerima

BEOGRAD – U Posebnom odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu danas je čitanjem pisanih dokaza nastavljeno suđenje grupi osumnjičenih za preprodaju droge na teritoriji Beograda, a koja se dovodi u vezu sa Veljkom Belivukom.

Postupajući sudija je pročitao naredbe o privremeno oduzetim predmetim i naredbe o pretresima stanova optuženih, a koje su bile u 19 registratora.

Branilac više optuženih advokat Maja Atanasković je tražila da se iz spisa predmeta izuzmu dve naredbe jer smatra da nisu po zakonu kao i određeni trnaskripti.

Sledeće suđenje zakazano je za 3. jul.

Sudija je na početku konstatovao da je ukinut pritvor Marku Prlji, Aleksandru Krstiću, Urošu Bulajiću i Aleksi Košutiću.

Na prethodnom ročištu svi optuženi su negirali da su pripadnici organizovanje kriminalne grupe, neki su priznali da su drogu prodavali kao pojedinci, neki su se branili ćutanjem dok su neki od njih negirali krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica je podignuta protiv 18 osoba, za koju postoji opravdana sumnja da je organizovao Lazar Marinković, a čiji su pripadnici Marko Trajković, Veljko Ogurlić, Stefan Simić, Uroš Bulajić, Marko Prlja, Aleksandar Krstić, Luka Gemaljević, Aleksa Košutić, Borislav Marmut, Predrag Vučković, Luka Ostojić, Luka Mumović, Stefan Milanović, Nikola Filipović, Vasilije Nikolovski, Aleksa Vasić i Marko Vokić.

Na jednom od suđenja grupi Veljka Belivuka, okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević je pomenuo Marinkovića čiji je nadimak “Lucifer”, navodeći da mu je nosio drogu koju je Marinković dalje prodavao.

Okrivljenima je na teret stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Marinkoviću i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sumnja se da je ova grupa, odnosno organizator, pripadnici, više maloletnika i više NN osoba delovala od početka jula 2021. godine do 29. marta prošle na teritoriji Beograda, u cilju vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Sumnja se da su oni preprodavali kokain, heroin, marihuanu i amfetamin, čime su ostvarili znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Pripadnici su drogu prodavali u naselju Karaburma, u Beogradu, na splavovima “Port” i “Fristajler” kao i u klubu “Kasina”, a opojnu drogu su dostavljali i na adrese kupaca – uživaoca.

Takode, tužilaštvo je tada predložilo produženje pritvora u odnosu na 15 okrivljenih, dok se jedan okrivljeni nalazi u pritvoru nakon što je protiv njega ranije podneta optužnica, a dvojici okrivljenih je ukinut pritvor.

Pripadnici ove kriminalne grupe uhapšeni su 29.martaprošle godine, dok su trojica osumnjčenih već bili u pritvoru u trenutku hapšenja.

Oni se dovode se u vezu sa poslovima i preprodajom droge kao deo grupe Belivuka i Marka Miljkovića koji su u pritvoru i protiv njihove organizovane kriminalne grupe se vodi sudski postupak zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i sedam ubistava.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO