Nastavljene radionice veza svilenim koncem

Prethodne nedelje počele su radionica tradicionalnog veza sa svilenim koncem u Muzeju Ras i trajaće do prve nedelje oktobra. Učenice Škole za dizajn tekstila i kože imale su priliku da se oprobaju u veštini ovog tradicionalnog zanata, dok ove nedelje šansu su dobile devojke Ekonomsko trgovinske škole. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Da bi sačuvali tradiciju i kulturu, kao i stare zanate, nastavljene su radionice zlatnog veza u muzeju “Ras”. Prošle nedelje veštine veza bile su mogućnosti da savladaju učenice  Škole za dizajn tekstila i kože, dok ove nedelje deset devojaka Ekonosko trgovinske škole imaće priliku da se oproba u ovom starom zanatu. Radionice će trajati do petka u trajanju od 12 do 15 časova, a polaznice će biti u mogućnosti da uče vez i osnovne poteze- kako se prenosi šara, kojim metodama se prvo rade ti koraci, šta se veze, koji se motivi vezuju, kako se svileni konac sve koristi, koji se motivi koriste. “Nakon ovoga polaznice kreću same sa vezom, a tu su naše glavne edukatorke Hajrija Nikšić i Ramiza Avdović, koje će voditi praktičnu nastavu i bez kojih bi ona bila nemoguća” istakla je viši kustos i etnolog muzeja “Ras”, Muradija Kahrović Jerebičanin.

Učenice Ekonomsko trgovinske škole jako su srećne što mogu da nauče veštinu veza svojih nana, pa planiraju da ono što nauče na radionicama primene svojoj kući.

Muzej “Ras” svake godine realizuje zanimljive projekte kroz koje se čuva tradicija, pa je tako je i ovog puta.  Projekat je počeo prošle nedelje kada su se oprobale učenice Srednje škole za dizajn, dok ove nedelje tu šansu imaju devojke iz Ekonosko trgovinske škole, a kroz tajne veza proći će i učenice Gimnazije.

M. J.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO