Naslovna Religija Islam Naši o Zekatu dok REIS KAVAZOVIĆ osuđuje nasilje u Gazzi

Naši o Zekatu dok REIS KAVAZOVIĆ osuđuje nasilje u Gazzi

SARAJEVO – Kabinet Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića povodom ubijanja i ranjavanja civila u Gazi, izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Dok se vrše posljednje pripreme za ukop 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida, s velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetina i ranjavanje više stotina civila na području Gaze, što se odvija uz razaranje velikog broja stambenih i drugih infrastrukturnih objekata od strane izraelske armije. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ubijanje ljudi, nasilje i razaranje u Gazi i traži da država Izrael obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovništva i njihove imovine. Iznenađujuća je pasivnost međunarodne zajednice, posebno velikih zapadnih i muslimanskih država, što podsjeća na pasivnost međunarodne zajednice prema stradanju Bosne i Hercegovine i dopuštanju da se počini genocid 1995. godine.

Pored sjećanja na preko osam hiljada nevinih žrtava genocida u Srebrenici, žalosti nas činjenica da čovječanstvo ni danas nije naučilo lekcije iz prošlosti koje govore o okrutnosti počinilaca i ravnodušnosti posmatrača genocida i holokausta i koje podsjećaju da su iznevjerena obećanja kreatora današnjeg svjetskog poretka da se više nikada i nigdje neće dopustiti ubijanje nevinih ljudi.

Međunarodna javnost i politički faktori moraju u središte svoje pažnje i angažmana staviti i zaštiti čovjeka i ljudsko dostojanstvo. Čemu služe međunarodne organizacije i asocijacije, čemu služe Ujedinjeni narodi, čemu služe konvencije i rezolucije o zaštiti ljudskih prava, čemu demokratski standardi i vrijednosti ako sve to nije u službi zaštite čovjeka i ljudskog dostojanstva ili ako se selektivno primjenjuju?

Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od strane izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak. Pored svega, kao muslimani, duboko smo žalosni i povrijeđeni što svjedočimo nasilju i prolijevanju krvi u mjesecu ramazanu.

Građani Palestine i Izraela imaju pravo na život u miru i sigurnosti, a to je, pored dobre i iskrene volje, moguće uspostaviti na pravednim i obostrano prihvatljivim rješenjima, kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme.

(Vijesti.ba)

Exit mobile version