Naseru Oriću određen ekstradicijski pritvor od 14 dana

U zvaničnom saopćenju švicarske policije koje je danas objavljeno navodi se da je Naser Orić uhapšen po potjernici iz Srbije. Kako je za Klix.ba potvrdio načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, Orić ostaje u pritvoru narednih 14 dana.

Kako je kazao Duraković koji se nalazi u Ženevi, Oriću je određen ekstradicijski pritvor koji će trajati 14 dana.

U zvaničnom saopćenju švicarske policije se kaže da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

“Orić je tražen od strane srbijanskih vlasti zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti”, stoji u saopćenju.

“Nalog za hapšenje, koji je izdat od strane Federalnog ureda za pravdu Švicarske, baziran je na zahtjevu srbijanskih vlasti od 03. 02. 2014. Srbijanske vlasti sumnjiče Orića i druge pripadnike snaga bosanskih Muslimana da su između 1992. i 1995. napadali srpska sela u regionu Srebrenice kako bi protjerali srpsko stanovništvo a sve je rađeno uz mučenja, tortute i ubistva. Potjernica spominje napad na Zalazje od 12. jula 1992. u kome je ubijeno devetero civila”, stoji u saopćenju švicarske policije.

Dalje se kaže kako je Orić danas saslušan te da mu je predočen srbijanski zahtjev. Javni tužilac Kantona Ženeva, koji u ovom slučaju zastupa Federalni ured za pravdu, rekao je da će razmotriti njegovo izručenje. Također, od srbijanskih vlasti će biti zatraženo da dostave dokumentaciju o navodima iz potjernice.

“Federalni ured za pravdu će prije svega razmotriti je li izručenje uopće moguće. Također, istražit će se da li je slučaj koji je opisan u potjernici već obuhvaćen optužnicom i suđenjem Haškog tribunala”, stoji u saopćenju.

Ćamil Duraković je potvrdio za Klix.ba da je Orić danas saslušan i da mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

“U tom periodu Orićeva odbrana ima mogućnost da dokaže zašto Orić ne bi trebao biti izručen”, kaže Duraković.

Iako još uvijek nisu poznati svi detalji, Duraković kaže kako je Srbija najvjerovatnije na neki način obnovila potjernicu koja je raspisana 03. 02. 2014. a koja je tada osporena od strane bh. vlasti.

“Urađena je neka caka koja je uobičajena jer nam svake godine uoči 11. jula prirede nešto ovako”, kaže Duraković.
Klix.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO