NASA TRAŽI POMOĆ Prepoznajte svoj grad na satelitskom snimku – video

Američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) zamolila je korisnike interneta širom sveta da joj pomognu u katalogizaciji satelitskih fotografija Zemlje, snimljenih tokom noći.

[fvplayer src=”https://www.youtube.com/watch?v=FG0fTKAqZ5g” width=”640” height=”360”]

Naučnici Univerziteta Komplutense u Madridu pokrenuli su portal “Cities at Night”, na kome zainteresovani mogu da lokalizuju fotografije u okviru tri različita projekta.

Snimke su napravili astronauti Međunarodne svemirske stanice, ali nema preciznih podataka o snimljenim mestima. Zbog toga se naučnici nadaju da će ljudi prepoznati svoj rodni grad i na taj način omogućiti katalogizaciju snimaka.

Projekat “Dark Skies” je najjednostavniji. Jedini zadatak učesnika jeste da utvrde da li su na nekoj slici gradovi, zvezde ili drugi objekti.

Projekat “Night Cities” je već malo složeniji, jer zahteva poznavanje lokalne geografije. Na posebnoj karti neophodno je označiti mesta koja se kriju iza određene tačke na snimku.

Treći projekat je “Lost Night”, gde se od učesnika takođe traži da identifikuju snimljena mesta, ali su ove slike snimljene iz drugačije perspektive, pa se ne može reći da li se iza svetlosti krije grad ili selo.

Stotine dobrovoljaca već su klasifikovali 20.000 fotografija, ali posao ni izdaleka nije završen.  Naučnici se nadaju da će na ovaj način prikupiti značajne podatke o svetlosnom zagađenju.

Alehandro Sančez sa Univerziteta Komplutense naveo je kao primer snimke Madrida i Berlina. Madrid kao prestonica države koju potresa kriza znatno više blešti nego Berlin, glavni grad ekonomski najzdravije zemlje u Evropi.

– Možda ovaj podatak ukazuje na to da Nemačka efikasnije koristi svoje resurse – objašnjava on.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO